Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Земеделските министри на ЕС обсъдиха продоволствената сигурност в условията на пандемията от covid 19

Хърватското председателство организира видеоконференция на министрите на ЕС, отговарящи за селското стопанство и рибарството с участието на еврокомисарите Януш Войцеховски и Вирджиниус Синкевичус, за обсъждане на вече предприетите мерки, планирани на европейско и на национално и европейско равнище, за да се противодейства на отрицателното въздействие от пандемията COVID-19 за селското стопанство и рибарството. Това се казва в прессъобщение на ЕК, публикувано от AGPress.eu.

Сред основните дискутирани теми бяха продоволствената сигурност, наличността и производството на храни в условията на форсмажорните обстоятелства на световна пандемия. „Основните проблеми, посочени от повечето държави-членки, бяха ограниченията в движението на стоки, промените в модела на потребление и работата на системите за производство на хранителни продукти, както и недостатъчната работна сила поради затварянето на границите, изискванията за социално разстояние, задължителната изолация или карантината“, каза хърватският агроминистър Мария Вучкович.

По време на срещата още веднъж беше потвърден спасителният пакет от 37 млрд. евро за справяне с последиците от вирусната пандемия, а таванът на държавните помощи на предприятие в рибарския сектор беше увеличен до 120 хил. евро и до 100 хил. евро за предприятията за производство на селскостопанска продукция. а компании, които се занимават с преработка и търговия с селскостопански продукти, прагът е определен на 800 хил. евро. Освен това комисията обяви удължаване с 1 месец крайния срок за подаване на заявленията за кампанията по директните плащания.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates