Представителите на браншовите организации от сектор "Плодове и зеленчуци" са възмутени от реакцията и поведението на мултинационалните супермаркетни вериги в България във връзка с предложението на Министерство на земеделието за предоставяне на възможност за достъп на българските продукти до търговските площи на тези вериги. Това се казва в отворено писмо до веригите, търговците на храни и напитки, министерството, правителството и всички потребители.

Вчера от Сдружението за модерна търговия (СМТ) заявиха, че предвидените мерки ще забранят утвърдените бизнес модели на търговските вериги и това може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора, дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. 

Въпреки това министърът на земеделието Десислава Танева днес обяви, че търговските вериги ще бъдат задължени да отделят повече място в магазините си за български стоки. 

В писмото си българските производители изтъкват, че от веригите отказват да изкупуват тяхната продукция с различни аргументи.

Всеизвестно на потребителите, и то не само в България, а и в цяла Европа, е, че българските плодове и зеленчуци са по-вкусни, по-ароматни, по-свежи от предлаганите такива, пътували от хиляди километри, често пъти третирани с допълнителни препарати за удължаване на срока на годност. Поради тази политика на супермаркетните вериги българинът беше лишен през последните 20 години от свежата, прясна и вкусна храна, която е позната и близка до неговия бит и традиции, се казва още в писмото.

Браншовите организации в сектора "Плодове и зеленчуци" смятат, че потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство чрез търговските площи, които България е предоставила на тези мултинационални компании, а изборът какво ще предпочетат българите е на тях самите.

Според тях становището на Сдружението за модерна търговия, разпространено в медиите, е манипулативно по отношение на заплахите за покачване на цените. Обособяването на площи, специално определени за български продукти, не може да се определи като намеса в моделите на търговските вериги, още по-малко като фактор за нарастване на цените на стоките.

Предложението на МЗХГ е само да се предостави възможност - търговска площ за предлагане на българска продукция на местното население, не да спрат вноса. Покачването на цените може да се случи само, ако надценките на търговските вериги са твърде големи за българските продукти.

"Чест прави на министерството и министър Танева, които с това си предложение и действия подкрепят българското производство на местните и малките производители за запазване на поминъка им и изхранване на семействата им", посочват още от сектора.

"Уважаеми мениджъри на мултинационални компании, Вие получавате заплатите си благодарение на тази страна, на този народ, който купува живее и работи на тази територия и ако продължавате да унищожавате поминъка му, така унищожавате и потенциалните си клиенти, които поради невъзможността да продават и произвеждат, те и семействата им постепенно напускат селските райони и страната", заявяват производителите.

Крайно време е да проявите човешка и българска солидарност, така както търговците в Норвегия, които ни казаха: "Може да внасяте чудесните български череши в Норвегия само докато излязат норвежките череши. В момента, в който излязат норвежките череши, които може да са по-скъпи, по-зелени, по-лоши, по-кисели, но всички спират да купуват и предлагат вносните, и купуват и предлагат само норвежките", се посочва в писмото.

От сектор "Плодове и зеленчуци" отправят апел и към българските потребители - да покажат солидарност и подкрепят хилядите български производители на храни и напитки, които се трудят неуморно, денонощно, с тежък труд, както на полето, така и в предприятията, за да осигурят вкусна и здравословна храна за нашата трапеза.

Под отвореното писмо подписите си са сложили общо девет организации, обхващащи целия спектър на сектора.

По-рано министър Танева коментира:

"Тази позиция беше пълна с манипулации. От доста време търсим диалог с тях, който е безплоден. Може пенсионер да дари пенсията си в тази криза, а не може търговски оператор с N на брой обекти, генериращ такива доходи, да направи минимално усилие дребният производител да може да продава в обекта му в провинцията".

По думите ѝ е унижение дори да коментира това.