Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Цените на някои хранителни продукти скочиха двойно

Цените на някои хранителни продукти скочиха до 100% само за месец. Това съобщава Нова тв, позовавайки се на експресно проучване на КНСБ. От началото на кризата с коронавируса най- много се е вдигнала цената на плодовете, за които се твърди, че засилват имунната система. Дезинфекциращите препарати също се търгуват за значително повече пари.

"Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. Бабите това, на което са ни учили за гърло, ако се направи, вероятността да се забави вирусната инфекция и да не се засегнат толкова тъканите и белият дроб е много по-голяма", заяви преди дни проф. Тодор Кантарджиев.

Изстискан лимон, малко настърган джинджифил и по избор мед. Това е еликсирът, който се тиражира като най-засилващ имунната система.

По тази причина и често се споменава не само от българските медици, а и от тези по света - като един от народните илачи срещу коронавирус. В резултат - цената на лимоните само за месец се покачи двойно, като килограма им на места достигна 5 лева. Най-разък скок обаче се бележи при джинджифила, който въпреки това, буквално изчезва от магазините за часове.

Освен тях - по-скъпи в настоящия месец са зеленчуците, чесъна, месото, както и някои храни, които основно присъстват на трапезата. Карантината пък промени навиците на българите, категорични са в изследването:

"Българинът промени отношението си към потреблението. Вече се фокусира върху основни хранителни стоки, които ежедневно присъстват на бг трапеза", заявиха от КНСБ.

Заради нарастването на цените пък, много българи направиха единственото, което могат в настоящата ситуация, когато цените скачат нагоре, но доходите остават същите- Спряха да купуват.

В опит да спестят пари, много българи признават, че се лишават и от други, нехранителни продукти, или търсят по-евтини такива. От КНСБ пък отчетоха - само за месец, антибагтериалния гел е поскъпнал от 18, до 90 лева за литър на едро. Прогнозите на експертите са, че заради Великден, следващата седмица много от търговците ще вдигнат цените още.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates