Смятам, че великденската трапеза на нас, потребителите, ни е струвала толкова, колкото би ни струвала и ако нямаше пандемия от коронавирус. Цените варират по много условия, но категорично пазарът е определящ за крайната стойност на продуктите. Това заяви в "Още от деня" земеделският министър Десислава Танева.

На въпрос дали смята, че е уместно диференцирано сваляне между 5 и 9% на ДДС на различните храни, както искат от опозицията, тя отговори:

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Данъчната система в България е такава, каквато е. ДДС е част от общия данъчен режим. Бих подкрепила всичко, което е част от общо решение за данъчната система, така че да са гарантирани приходите в държавата за всички социални плащания, които има да прави.

По повод напрежението в Карлово, тя заяви, че се води активна комуникация с браншовите организации. Розоберът започва. Беритбата в първите полета ще започне може би още тази неделя. "Всички страни се обединяват около посланието, че реколтата трябва да се обере".

Министерство на земеделието пое ангажименти да се осигури работна ръка за реколтата и след приключване на реколтната година, "приемане на предложението от България за програмиране в програмата за развитие на селските райони на компенсаторна мярка "Covid-19" с неусвоения бюджет - в момента върви дебатът в Европейския парламент за общия размер на една такава мярка, ние ще вземем решение за подкрепа на доходите на фермерите според спада на пазара им", каза още тя и допълни, че има надежди в края на май да има възможност да има яснота как да бъдат програмирани тези средства.

Министър Танева коментира и темата с отделянето на място за български стоки в търговските вериги, като подчерта, че понятието "достатъчно място" е една отстъпка от страна на МЗ, както и удължаването на срока за изпълнението на тази препоръка. "Върви активна комуникация между производители и търговски вериги".

По повод на цените на българските плодове и зеленчуци, Десислава Танева беше категорична, че е важно потребителят да има избор. "За нас беше важно да подкрепим производителите да стигнат до потребителите".

В заключение Десислава Танева каза, че няма проблеми относно зърнената реколта.