Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Подморът на пчелите, за който сигнализира стопанка край с. Петокладенци, обл. Плевен, не е причинен от продукт за растителна защита

Подморът на пчелите, за който сигнализира стопанка край с. Петокладенци, общ. Белене, обл. Плевен, не се дължи на отравяне с продукт за растителна защита. Това показа лабораторното изследване на пчелите, при което е установено наличие на активни вещества, които се съдържат в препарати (т.н. биоциди ) предназначени за третиране срещу мухи, комари и пълзящи насекоми вкл. разрешени и за употреба в бита.

 

Няма регистрирани продукти за растителна защита с установената комбинация от активни вещества.

На 04.05.2020 г. е издадена заповед от директора на Областна дирекция „Земеделие“ в гр. Плевен за свикване на комисия с участието на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) за проверка на място в с. Петокладенци, общ. Белене по сигнал за подмор на пчели. Проверката е извършена в същия ден, в който е издадена заповедта.

Взета е една проба от пчели и една проба от третирана растителност (плевелна растителност в новозасят слънчоглед). Пробата от третираната растителност е взета от друго землище, различно от това, в което е разположен пчелинът, по настояване на собственичката на животновъдния обект. Очаква се и резултатът от растителната проба.

Подателката на сигнала е уведомена за резултатите.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates