Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Розопроизводителите ще бъдат подкрепени според загубите на доходите им заради COVIT-19

Розопроизводителите категорично ще бъдат първата група, които ще бъдат подкрепени според загубите на доходите им, защото са секторът е с най-голям спад на доходите, каза по време на брифинг в Министерския съвет днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Предложението на България към ЕК за програмиране на Компенсаторната мярка Ковид-19 в обхвата на ПРСР вече е в европарламента и има решение да мине по ускорена процедура на гласуване до края на юни.

Най-добрата новина е, че е одобрено предложението на страната ни то да бъде 2 процента от бюджета. По думите на Танева така близо 50 млн. евро ще могат да бъдат отделени за розопроизводителите, които според спада на производството им да бъдат подкрепени. Тя посочи, че в момента се изготвя регистър на розопроизводителите, където ще се идентифицират насажденията с роза Дамасцена и Алба, който ще бъде използван допълнително за обезщетение. Таванът за всеки земеделски производител ще е в размер на 7 хил. евро, за малки и средни предприятия - около 50 хил. евро.

Проблемът с намаляването на ДДС за храните и в частност на хляба министър Танева коментира така: "Сектор земеделие като цяло е силно субсидиран сектор. В България, за да има равнопоставеност с останалите страни, трябва да има повече подкрепа със средства от националния бюджет, която е малко под 90 процента от средното. Това не кореспондира с политика за намаляване на данъците."

Земеделският министър коментира и проверките на БАБХ в заведенията за хранене за спазване на противоепидемичните мерки на Министерството на здравеопазването. До момента са издадени 29 акта за неспазването им и в 4 области има затворени заведения, проверките продължават, каза Танева.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates