Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Поскъпват плодовете и зеленчуците от ЕС

Очаква се скок на плодовете и зеленчуците, които влизат в България от ЕС. Причина за това е най-новото изискване към вносителите - да правят за своя сметка анализ за остатъчни пестициди на всяка пратка с домати, краставици, корнишони, пипер, череши, ягоди, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши, които влизат от страните - членки. Цената на пробите за всяка партида е 420 лв. 

Заповед за това е издадена от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков. Същата влиза в сила от 8 юни 2020 г. и е валидна до 30 октомври 2020 г. От нея обаче са освободени вносителите на плодове и зеленчуци от трети страни. Всички директори на стокови борси и тържища в страната са задължени да не допускат стоки без извършен анализ за остатъчни пестициди.  

Новината бе приета с възмущение от търговците на борсата край Първенец. Като нецелесъобразна мярка я приема и изпълнителният директор Илия Гатев. Той е на мнение, че тя не само че няма да сработи, но ще доведе до дефицит, оскъпяване и диспропорция на пазара. В тази връзка е изпратил писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, до шефа на БАБХ проф. Желязков и до председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. 

„Изпълнението на тази заповед крие рискове за търговията и снабдяването с плодове и зеленчуци в страната и реализирането на нормалния стокооборот. Възможно е въпросната мярка да цели по-добър достъп до пазара на българска продукция, но според нас въвеждането няма да доведе до искания резултат. Има сериозни опасения, че въведения контрол ще оскъпи значително внасяната продукция от ЕС, както и ще застраши качеството й, поради по-големия престой в транспорта, ще увеличи фирите и брака на търговците“, пише в част от писмото изпълнителният директор на „Родопи 95“ АД. 

Илия Гатев е категоричен, че намаляване на ДДС-то за плодовете и зеленчуците, е успешната мярка, която ще подпомогне родните производители. В края на месец май 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор поискаха диференцирана ставка на ДДС за българските плодове и зеленчуци. 

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates