Търговци и собственици на складове за на плодове и зеленчуци подават жалба във Върховния административен съд срещу заповедта на Българската агенция по безопасност на храните, която натоварва бизнеса им с непосилни такси за изследване на стока, внасяна предимно от Гърция. Тази сутрин те протестираха на граничния пункт Кулата и обвиниха държавата в лобизъм.

Над 50 търговци от цялата страна се събраха тази сутрин пред граничния пункт под засилена полицейска охрана. На място пристигнаха и от областната дирекция по безопасност на храните.

Протестиращите недоволстват срещу наредба на Агенцията по храните, според която всеки търговец трябва да заплаща такса от 420 лева, колкото струва изследването на всяка партида внесени от Гърция плодове и зеленчуци.

Хората твърдят, че няма как да издържат финансово на новата наредба, както и че транспортирането на стоката им се забавя много. Те обясниха, че резултатите излизат между 1 и 3 работни дни, а докато протоколите им бъдат върнати - минават минимум 5 дни и настояват изискванията да бъдат отменени възможно най-бърз.

Стоян Руйков - един от собствениците на складове, обясни пред БНР за какво настояват протестиращите:

"Таксата за изследването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в рамките на работния ден и за българските производители да отпадне тази. Има неяснота, кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. Защитаваме българския производител, защото в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да плаща по 420 лв!".

Велин Георгиев - голям зеленчукопроизводител в Петрич, допълни:

"Държим вносителите да не изкупуват стоките, които са развалени в Гърция, на ниски цени, защото, видно от фактурите им, вървят по 10 цента. Само кашонът е 10 цента! Може би, държавата трябва да се намеси, да останат по-малко, но да имат складове, темперирани, за всеки вид стока, който внасят."

Оказа се, че има две промени в заповедта на БАБХ и повечето сертификати се признават, заяви областният директор на агенцията, д-р Михаил Бащавелов.

"От миналата сряда насам се признават всички сертификати и всички изследвания, направени в лаборатории в Гърция. Няма никакъв проблем в това отношение", заяви пред Нова телевизия д-р Михаил Бащавелов - директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград (ОДБХ).

"Резултатите от регулярните изследвания излизат за около 3 до 5 дни. Става въпрос за лабораторни практики. Всеки анализ изисква време за подготовка и провеждане. Някои от лабораториите предлагат и експресна услуга до 24 часа", заяви д-р Кремена Стоева - началник на отдел "Контрол на храните" в БАБХ. По думите й заповедта е насочена само към някои от плодовете и зеленчуците, които са под засилен мониторинг.

Всичко си е по старому, твърдят обаче протестиращите. По думите им единствено сега признават гръцките сертификати за вносителите на плодове и зеленчуци, но за производителите - нещата са си същите. За големия производител не е проблем, но за малкия търговец - това е непоносимо", коментира един от протестиращите.

Те излизат на протест за втори път, след като при първата им демонстрация не е имало реакция от властта. Протестиращите са на мнение, че тези задължения трябва да се изпълнят от техните колеги в Гърция.

"Тези проби са по 420 лв. за всяка партида и са за сметка на самия търговец. Най-фрапиращото е, че ако стоката не отговаря на изискванията и има по-голямо остатъчно количество пестициди - трябва да заплатим и глоба", посочи един от недоволните търговци.

Търговците на плодове и зеленчуци настояват и за намаляване на таксите за лабораторни изследвания, както и съкращаване на срока. Те ще оспорват заповедта на БАБХ във Върховния административен съд .

Остра реакция срещу новата наредба има и от страна на производителите на плодове и зеленчуци. Те твърдят, че са подложени на системни проверки за това, че правилата трябва да се спазват от всички в бранша.

"Земеделските производители у нас също плащат такси за това дали в продукцията има пестициди и остатъчни продукти. Когато даваме проба за търговските вериги плащаме по 650 лв. Не разбирам защо търговците протестират. Нека си плащат таксите, както е в цяла Европа", коментира Атанаска Бялкова, която е оранжериен производител.

"От четвъртък насам имаме неспокоен пазар при плодовете и зеленчуците. Има отделни проявления на свръхцени на пазара и това е в следствие на факта, че някои демонстративно не внасят, други нарочно задържат такива цени, а трети са по-алчни", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на "Здравей, България"

Според него завишените цени в момента се дължат на нестабилността на пазара, предизвикана от вносителите, на по-малкия добив, както и на неприятните климатични условия.