Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Брюксел плаща на родните лозари да си унищожат гроздето, преди то да е узряло

В българските винзаводи и винарски изби в момента се съхраняват над 80 000 тона залежало вино, което не може да намери пазар. Складовете преливат, а на вратата чука следващата изкупна кампания на грозде. Това изправя целия лозаровинарски бранш пред огромно изпитание, пише Desant.net.

"Алармираме от миналата година много сериозно, че потъваме и потъваме надолу. Проблемът не е от сега", казва Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарската камара в Бургас. В областта се намират близо 78 процента от засетите площи с винени сортове грозде, които обаче постепенно се оставят да пустеят. 

От години преработвателите у нас купуват евтино грозде от Румъния, Македония и Гърция. В съседните държави лозарството се води приоритетен отрасъл и субсидиите, които се отпускат на стопаните там, са от порядъка на минимум 500 лева на декар.

У нас лозарите не получават финансова помощ, затова и себестойността на продукцията им е по-висока, съответно неконкурентна.

Вместо да регулират тази несправедливост, от Брюксел решиха да подпомогнат и българските лозари, но при условие, че си унищожат гроздето, преди то да е узряло и по този начин да сведат добива от съответната площ до нула.

Максималната субсидия за унищожена продукция е 302 лева на декар. При това парите ще се дадат само на тези, които са полагали грижи за лозята си до момента на брането на зелено. Разходите в бранша средно са около 600 лева на декар, тоест, два повече от въпросната „помощ“.

Тази политика води към едно – към унищожаване на целия лозарски сектор, категорични са производителите. В сектора вече зрее недоволство, което може да прерасне в гражданско неподчинение, предупреждават лозарите, които отчаяно се опитват да привлекат вниманието на правителството към сериозните проблеми в бранша.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates