Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Две инспекторки от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив бяха арестувани

Две инспекторки от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив бяха арестувани при акция на Икономическа полиция, под наблюдението на Окръжната прокуратура. Двете жени – 34-годишната Н.Ч. – инспектор, и 57–годишната Ж.В. - главен инспектор в отдел „Контрол на храни“, са закопчани за искане и получаване на подкупи чрез изнудване. 

Спрямо тях са повдигнати обвинения за това, че в периода от януари до май тази година в три села - Белозем, Чоба и Тюркмен, в качеството си на длъжностни лица, са поискали и приели общо 10 пъти от различни физически лица - работници и управители на търговски дружества, занимаващи се с търговия с хранителни продукти, суми в размер от 50 до 100 лв., за да не извършат действия по служба. Прибирали парите, за да не съставят актове за установяване на административни нарушения по Закона за храните, констатирани при извършени от тях проверки на съответните обекти, стопанисвани от търговците. 

Двете са обвинени, че деянията са извършени чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното им положение. Схемата била изпипана - те набавили за себе си и за трето лице противозаконна облага в общ размер на 1600 лв., като са насочили собствениците на шест търговски обекта на територията на Раковски, Белозем и Болярино към трето лице, за да им изготви Система за управление и безопасността на храните по смисъла на параграф 1, т. 56 от Допълнителните разпоредби на Закона за храните, а впоследствие са получили от това трето лице част от заплатената за услугата паричната. 

Двете обвиняеми, в присъствието на своите защитници, са признали изцяло извършването на престъпната дейност, в която са обвинени. Всички изнудвани от тях лица, са били разпитани в хода на досъдебното производство пред съдия.

Спрямо  всяка една от обвиняемите е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лв.

По-тежкото предвидено от закона наказание измежду тези за престъпленията, в които са обвинени, е лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, глоба до 25 000 лв., конфискация на част или цялото имущество на виновния и лишаване от права.

Разследването по случая продължава.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates