Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Торове са замърсили водата в канала в Хасковско където 29 крави умряха след водопой

Торове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се влива в река Марица, и където 29 крави умряха след водопой. Това стана ясно от брифинг на министрите на здравеопазването и на околната среда тази сутрин пред Областната администрация в Хасково.

"Има доказани високи стойности на нитрати, нитриди и амониев азот над нормата. Цяла нощ работиха лаборатории", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че замърсяването в канала е било 350-360 пъти над нормите.

"Това, което е намерено не е намерено в изворите, водовземането и водохващането до този момент и това ще е целта и на РЗИ. Първото, което следим е да няма това, което е намерено в канала, досега не е открито. Казахме, че сме намерили остатъци от торове в тази вода. Кой точно ги е създал тези остатъци, идват от завод, който произвежда торове. Досъдебното производство трябва да установи всичко", уточни министър Димитров.

Днес ще бъде пуснато захранването към осем села.

"Водата, която ще започне да тече по чешмите на всички хора може да се използва само за битови нужди. Не може да се употребява за готвене. След като бъде пусната, ще минат органите на РЗИ, като ще вземат проби от всяка чешма. Когато докажем, че водата е абсолютно безопасна, тогава ще дадем разрешение на хората да започнат да я ползват и за питейни нужди", уточни здравният министър.

Към засегнатия от водната криза район ще бъдат изпратени 80 000 литра минерална вода. 48 са населените места, включително Симеоновград и Свиленград, са без вода.

По-рано беше съобщено, че пробите, взети от река Марица, отговарят на нормите и няма опасност от екологична катастрофа.

"В момента има оперативни органи, които работят в завода, но като цяло е колектор, който довежда вода от един язовир до завода и оттам посредством тръба и канал влиза в реката. В реката водата е чиста. В момента се изяснява какво точно е станало", каза вчера екоминистърът.

"Този канал идва от "Неохим"-а, заводът е в ремонт, промиват тези съдове и всичкото тука изтича", коментира вчера собственикът на отровените крави.

Под ръководството на Димитровградската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates