Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

До 2027 г. трябва да се изравнят директните плащания на българските земеделски производители с тези на европейските фермери

До 2027 г. трябва да се изравнят директните плащания на българските земеделски производители с тези на европейските фермери. Така отговори на въпрос на „Марица“ по време на онлайн брифинг за новата Обща селскостопанска политика /2021-2027 г./ българският евродепутат Атидже Алиева – Али. Брифингът се организира от Бюрото на Европейския парламент в България. 

Тази седмица на предстоящата пленарна сесия в Европарламента ще се гласува бъдещето на селскостопанската политика на ЕС. Дебатите са насрочени за утре сутрин, а гласувания ще има през цялата седмица.

Алиева е на мнение, че трети програмен период родните фермери страдат от тази несправедливост по отношение размера на директните плащания. Според нея до изравняването на субсидиите вариантът да се компенсират по-ниските нива е да се прехвърлят средства от Втори към Първи стълб, но в рамките на същия бюджет. 

Важен момент в контекста на приетата Зелена сделка, Брекзит и Ковид, е все още недоговорената многогодишна финансова рамка, което забави преговорите за бъдещата ОСП. Потвърди, че преходният период към нея ще е в рамките на две години. 

По отношение на горещата тема – за таваните на директните плащания, заради които кръстосаха шпаги браншовиците в България, тя коментира, че е дадена възможност всяка държава членка да взема решение. 

Във връзка с плана за възстановяване от COVID кризата евродепутат Алиева – Али посочи, че за селско стопанство са гласувани 7,5 млрд. евро. Важно е обаче на национално ниво да се степенуват приоритетните сектори за подпомагане. 

Тя подчерта, че новата ОСП ще е насочена към малките земеделски производители и младите фермери. Ще се стимулират също биопроизводството и късите вериги на доставка, доказали своето предимство в условията на коронавирус.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates