Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Таблети и електронни книги ще получат участниците в конкурса „Моето стопанство 2“

Четирима са победителите в конкурса „Моето стопанство 2“, част от съвместната кампания на Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на образованието и науката -„Супер фермер“. Те бяха избрани от пет членно жури сред 14 ученици, които подадоха проектни предложения за стартиране на бизнес в областта на земеделието. Участниците се обучават в специалности от направление „Растениевъдство и животновъдство“ от IX до XI клас от професионалните селскостопански гимназии в страната. Те ще получат като награда таблети, а за останалите участници са предвидени електронни книги.

На първо място със 106 точки бе класиран проектът на Ангел Беев, който е ученик от XI клас в ПГССИ "Христо Ботев" в Свиленград. Чрез проектното  си предложение на тема“ Култивирано отглеждане на блатно кокиче в района на Свиленград“, той предвижда да отглежда култивираният вид блатно кокиче, от сорта „Снежинка”, в местността „Лозенски път”. Един от най-важните аргументи на Ангел Беев е да се запазят естествените производствени фактори и да се осигури стабилност и устойчиво използване на ценната популация от блатното кокиче.

Второто място бе отредено за Йордан Янакиев от Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. Той участва с представянето на метод за отглеждане на растения без почва – хидропоника. В проекта си описва предимствата на тази технология, като възможност на малка площ да се произведе богата реколта от екологично чисти продукти с ниски разходи за ръчен труд. Идеята му е да приложи хидропониката в изграждане на два парника за отглеждане на разсад за зеленчуци и за декоративни растения.

Проектът „Биологично земеделие-създаване и отглеждане на ябълкова овощна градина“ с автор Иван Дженев от ПГСС в Нова Загора, бе класиран на трето място. Той предвижда да създаде екологична градина, в която да засади 840 дръвчета.

Христина Катранджиева от ПГ по МСС "П.К.Яворов" в Гоце Делчев заема четвърто място с проекта си „Вкусна академия“. Той  е за производство и предлагане на еко/натурални зеленчуци и еко обучение.  Като начални клиенти за продуктите се предвижда да бъдат детски градини от подготвителните групи и деца от 1-ви и 2-ри клас. Зеленчуците ще се отглеждат по природощадящ начин, без химия.

Тазгодишната инициатива на кампанията Супер фермер“, която има за цел да подкрепи младите хора, които на този етап правят своя избор на професионално развитие, е продължение на миналогодишното издание и се проведе само под формата на конкурс. Той стартира от 26 октомври и продължи до 26 ноември 2020 г.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates