Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Мексико ще забрани отглеждането на генно модифицирана царевица и хербицида глифозат

Мексиканското правителство се ангажира до три годни да забрани отглеждането на генно модифицирана царевица, както и хербицида глифозат, предаде Франс прес. Решението беше приветствано от екологичните организации и критикувано от агропромишления сектор.

Правителството на президента от левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор издаде указ, който влезе в сила на 1 януари. В него се посочва, че властите ще анулират съществуващите и няма да издават нови разрешителни за използване на семена на генно модифицирана царевица.

Вносът на генно модифицирана царевица ще бъде намален постепенно, докато изцяло спре издаването на разрешителни за внос след три години.

Според правителството тази мярка цели да допринесе за хранителния суверенитет и да защити мексиканската царевица.

Страната обаче е голям вносител на зърнени култури и е закупила 714 900 тона от тях на световния пазар, като царевицата е основна съставка в храненето на мексиканците и се консумира всекидневно в известните тортили.

Хербицидът глифозат е класифициран от март 2015 година като вероятно канцерогенен от Националния център за изследване на рака към Световната здравна организация. Той ще бъде спрян постепенно до пълната му забрана от 31 януари 2024 година.

През октомври миналата година Аржентина стана първата страна в света, която одобри пускането на пазара на генно модифицирана пшеница. В същото време масовото пръскане с глифозат от колумбийското правителство за унищожаването на незаконните насаждения от кокаин беше поставено под въпрос.

В Европа само Люксембург за момента се е ангажирал да се откаже от глифозата, чието разрешително за пускане на пазара в ЕС е валидно до края на 2022 година.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates