Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Горски инспектори от РДГ Благоевград задържаха два леки автомобила, превозващи незаконна дървесина

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите - Благоевград задържаха два леки автомобила, превозващи незаконна дървесина. Нарушението е констатирано на територията на с. Микрево, общ. Струмяни при съвместна акция със служители на МВР - Сандански. Задържана е и дървесината в размер на 5 куб. м. На нарушителите са съставени актове.

От началото на 2021 г. служителите на Регионална дирекция по горите – Благоевград са извършили над 1100 проверки за спазване на Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Проверени са повече от 500 обекта за търговия и преработка на дървесина, 150 обекта за добив на дървесина, 170 ловци и 200 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина. 

За констатирани нарушения са съставени общо 16 акта, от които 12 по Закона за горите и 4 по Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 25 куб. м дървесина и две моторни превозни средства.

   Продължават системните проверки с органите на МВР за спазване разпоредбите на ЗЛОД, транспорт на дървесина, както и за законния произход на наличните дърва за огрев на адреси в населените места.

След края на ловния сезон от РДГ са организирани целенасочени проверки за ограничаване на бракониерски прояви, като са ангажирани служители на Дирекцията на Национален парк „Пирин“, МВР, териториалните поделения на Югозападно държавно предприятие, както и неправителствени организации. 

Припомняме на гражданите, че при закупуване на дърва за огрев задължително трябва да изискват документ за законен произход - превозен билет, който следва да съхраняват не по–малко от три години. 

Регионална дирекция по горите - Благоевград благодари на хората, които чрез гражданската си позиция и нетърпимост към закононарушенията, помагат за ограничаване и предотвратяване на незаконните посегателства в горите.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates