Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Съвместното проучване на БАБХ и НЦЗПБ идентифицира 6 нови рискови области за разпространението на заболяването Ку-треска

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) приключиха успешно съвместно проучване върху разпространението на заболяването Ку-треска сред рискови лица (официални ветеринарни лекари) в Република България.
 
След проведеното проучване са идентифицирани 6 нови рискови области за разпространение на заболяването (Варна, Монтана, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен), които следва да бъдат включени в новата 3-годишна Програма за контрол и надзор на Ку-треската, която да обхване периода 2022-2024 година.
 
При комбинираното изследване с конвенционален PCR метод и IgM ELISA са доказани 42 случая с остра фаза на инфекцията в 19 области. Процентът на активно заболелите варира в различните области, средно е 18%. Най-голям брой заболели ветеринарни лекари е установен в областите Кърджали, Враца, Силистра и Пловдив. 
 
При повечето от активните случаи не се наблюдава тежко протичане на заболяването (пневмония, хепатит и ендокардит). Най-често докладваните клинични симптоми са болки в мускулите и ставите, главоболие и отпадналост. Заболелите ветеринарни лекари са насочени за консултации с инфекционисти и предприемане на съответстващо антибиотично лечение. 
 
Преболедували Ку-треска са 49% от изследваните официални ветеринарни лекари. По-висок процент на преболедували в сравнение със средния за страната е констатиран в 11 области: Благоевград, Бургас, Враца, Кюстендил, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора и Ямбол. 
 
В проучването взеха участие 233-ма официални ветеринарни лекари от 25 Областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ). 
 
Ку-треската е широко разпространена зооантропоноза, формираща разнообразни по големина и видов обхват природни огнища. Заразяването на хората става най-често от преживните животни (говеда, овце и кози), които излъчват причинителя - бактерията Coxiella burnetii, с околоплодните води и плацента при нормално раждане или аборти, както и с млякото, урината и фекалиите. Превенцията за потребителите на мляко, закупено от фермерите, е сваряването му преди консумация или преработка. 
 
От 2017 г. насам в България се наблюдават спорадични епидемични взривове с локален характер в различни части на страната.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates