Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Митото за износ на пшеница от Руската федерация от днес ще бъде 38,1 долара за тон

Митото за износ на пшеница от Руската федерация от днес ще бъде 38,1 долара за тон, предаде ТАСС, като се позова на данни на министерството на селското стопанство.

Износът на ечемик ще се облага с 39,6 долара за тон, а на царевица - с 50,2 долара за тон.

Експортната митническа ставка (или просто експортната такса) за пшеницата и меслина (смес от пшеница и ръж) се изчислява въз основа на индикативна цена от 254,5 долара за тон, за ечемика - при цена от 241,7 долара за тон, за царевицата - 256,8 долара за тон. Тарифите се прилагат от третия работен ден след деня на определянето им и са валидни до прилагането на следващите ставки.

От 1 април тази година земеделското министерство на Русия тества механизъм за изчисляване на "плаващо" мито върху износа на зърно, който влезе в сила на 2 юни. От 5 февруари участниците на пазара предават на Московската борса данни за договорите с цел изчисление на индикативната цена. Въз основа на тази информация ресорното министерство определя размера на митото за период от една седмица. Изчислените такси се публикуват всяка седмица на сайта на ведомството.

При механизъма с плаващо мито износът се облага, когато цената на борсата достигне 200 долара за тон. В този случай митото е 70 процента от разликата между 200 долара и договорната цена. За царевицата и ечемика тази стойност е 185 долара за тон. Продължителността на митото е неограничена.

Предвижда се постъпленията да бъдат връщани в руските региони под формата на субсидии за производители на пшеница, ръж, царевица и фуражен ечемик. Субсидиите за регионите ще се разпределят в зависимост от обема на продукцията.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates