Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Стотици измрели риби в Стара река

Сигнал за стотици измрели риби в Стара река близо до Кричим. Взети са проби от водата, но причините все още се изясняват.

Според риболовците Денис Исов и Стоян Кръстанов това не се случва за първи път, а се повтаря регулярно през няколко месеца.

"Преди няколко дни буквално нямаше вода, а течеше умряла риба“, каза Денис Исов.

По думите му е имало около 45 см речен кефал – екземпляри, които са водят в графа "Трофейни“.

"Щастие е за всеки риболовец да закачи такава риба. Размерите ѝ са наистина внушителни за тази река“, добави той. 

"От подадения сигнал на 112 са дошли полицаи и от РИОСВ-Пловдив. Реката минава през две области, няма връзка с РИОСВ-Пазарджик“, смята Стоян Кръстанов.

Инж. Трендафил Велов. гл. експерт в РИОСВ-Пазарджик, обясни, че са измерени моментните показатели на водата при селата Бяга и Исперихово.

"Установи се наличие на разтворен кислород при село Бряга – 5 милиграма, а при село Исперихово – около 2 милиграма на литър. Това говори за премиване на някаква вълна. За мен повишаването на температурата, намаленият отток и понижаването на кислорода вероятно са причина за измирането на рибата", посочи инж. Велов. 

Взети са три броя проби, като полевите показатели не са отчели замърсяване, обясни инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".

"Заложени са изследване биогенни елементи, пестициди и нефто продукти. Тези проби се обработват и резултатите ще са готови до края на седмицата“, каза инж. Кърнолски за btv.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates