Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Заместник-министър Събев откри 18-тия фестивал на Странджанския манов мед

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев откри Осемнадесетото издание на фестивала на Странджанския манов мед. Събитието по традиция се провежда в град Царево в периода 2-10 август и събира производители на пчелни продукти от цялата страна.

В приветствието си към пчеларите от региона, заместник-министър Събев припомни, че от април 2019 г. „Странджанския манов мед“ е в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и защитените географски указания на земеделските и хранителни продукти. „Признанието за високото качество на този продукт и връзката му с уникалната природа на региона дойде именно с вписването му на европейско ниво, а той несъмнено е черното злато в сърцето на Странджа планина – неповторим със своя специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел“ отбеляза още Събев.

Земеделският заместник-министър посочи, че регистрацията на ЗНП открива нови перспективи за пчеларите в района. От нея могат да се възползват всички пчелари в географската област, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта. „Министерството на земеделието, храните и горите подкрепя пчеларите в тази посока, като за втора година финансира разходите по контрола на ЗНП „Странджански манов мед“, а тези средства се изплащат на производителите (по de minimis) от ДФ „Земеделие“, допълни Георги Събев.

Той призова повече производителите да се възползват от възможностите на ЗНП „Странджански манов мед“. По този начин техният уникален продукт ще се утвърди в максимална степен на българския пазар и ще може да завоюва своето място на европейския и световен пазар на пчелен мед.

„С радост приветствам работата по изготвяне на документацията за регистрация и на Странджанския цветен прашец – друг характерен продукт за района. От страна на министерството, имате пълна подкрепа в процеса на кандидатстване“ каза още заместник-министърът.

Георги Събев запозна земеделските стопани, че в новия стратегически план е предвидено финансиране на мерки, касаещи продуктите, регистрирани по схемите за качество, като това ще спомогне за популяризирането на тези продукти и повишаване на интереса към тях.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates