Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Bayer загуби и третото обжалване по дело, заведено заради твърдения, че хербицидът Раундъп (Roundup) е канцерогенен

Германският фармацевтичен гигант Bayer загуби и третото обжалване по дело, заведено заради твърдения, че хербицидът Раундъп (Roundup) е канцерогенен, предаде ДПА.

Съд в Сан Франциско потвърди вчера решението, че Bayer е отговорен за онкологичните заболявания на ищците Албърта и Алва Пилиъд.

Съдебни заседатели в Калифорния първоначално осъдиха Bayer да плати на двойката компенсации за щети и глоби на обща стойност от около 2 милиарда долара. По-късно съдът намали глобата до 86,7 милиона долара.

При цялото ни уважение, не сме съгласни с постановеното от съда, тъй като решението не е подкрепено от доказателства в съда или от закона, каза говорител на компанията пред ДПА. Monsanto ще вземе предвид законовите опции, с които разполага в този случай.

Продължаваме твърдо да стоим зад безопасността на Раундъп и тази наша позиция се основава на четири десетилетия обширни научни изследвания, както и на оценките на водещи здравни регулаторни органи по света, които подкрепят безопасната употреба на препарата, добави говорителят.

Миналата година Bayer се споразумя за пакет от 10,3 милиарда долара за уреждане на исковете в САЩ за предполагаеми рискове за ракови заболявания, свързани с хербицидите на основата на глифозат.

Bayer загуби три дела в САЩ, свързани с Раундъп, което накара много хора да предприемат законови действия за това, че са заболели от рак заради употребата на хербицидите на Монсанто.

Според оценката на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) глифозатът не представлява риск за здравето, когато е използван според указанията.

Bayer придоби Раундъп, когато купи американската агрохимическа компания Monsanto през 2018 година.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates