Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Министър Бозуков: Ще поискам да бъде отпуснато зърно от държавния резерв в помощ на животновъдите

Ще отправя запитване към Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ да бъде отпуснато зърно за подпомагане на животновъдите. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на онлайн среща, в която участваха ресорният заместник-министър доц. Крум Неделков, представители на Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите в България, както и експерти от МЗХГ. В случай, че бъде осигурено зърно то ще бъде възстановено в резерва на страната ни през следващата година. Помощта е необходима за бранша във връзка с ниските изкупни цени на месото и високите стойности на фуражите.

Проф. д-р Христо Бозуков информира фермерите за проведените разговори на европейско ниво по отношение на високите цени на фуражите и полученото уверение от Комисаря по земеделие и развитие на селските райони Войчеховски, че се търсят варианти за компенсиране на животновъдите.

Участниците в срещата обсъдиха и темата, свързана със средствата за хуманно отношение към животните. Министър Бозуков уточни, че до момента по държавната помощ са разплатени близо 12 млн. лева от общия одобрен финансов ресурс за 2021 г. в размер на 35 млн. лева. „До края на годината ще бъде изплатен остатъкът от 23 млн. лева към свиневъдния бранш по схемата за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към отглеждането на свине“ допълни още министърът.

По време на разговорите, ръководството на министерството се ангажира, при актуализация на бюджет за 2021 г., да направи преценка дали е възможно разработване и нотифициране на нови схеми за държавни помощи, чрез които да бъдат увеличени средствата още в настоящата година. Министър Бозуков заяви, че ще бъде разгледана възможността за увеличение на средствата по схемата за хуманно отглеждане на свине за следващата финансова година.

Във връзка с исканията на бранша за включването на нови предложения в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), министърът обясни, че от страна на бранша се възлагат твърде големи надежди на Плана, чиято цел е свързана с възстановяване на икономика след Ковид кризата и налагане на устойчивост от преди пандемията. „Над 16 млрд. лева са влезли в българското земеделие от приемането на страната ни в Европейския съюз по линия на осигурените финансови инструменти до този момент. Не реални са очакванията на земеделците, че със заложените средства в НПВУ могат да бъдат компенсирани всички дейности, които не са направени досега в земеделието“ категоричен бе проф. д-р Христо Бозуков.

Аграрният министър увери присъстващите, че от страна на Българската агенция по безопасност на храните се предприемат всички законови действия по овладяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете на територията на страната.

В края на срещата министър Бозуков заяви, че в кратки срокове браншът ще бъде информиран за предприетите мерки по техните искания, както и за резултатите от действията на МЗХГ в помощ на сектора.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates