Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Предложeние - необходимото оборудване за действия при морски кризи да бъде финансирано от ОП „Околна среда“

В предаването „Въпросите“ по ТВ1 министърът на околната среда и водите Асен Личев коментира мотивите да предприеме принудителна мярка срещу Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“ в нощта срещу 27 септември поради възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море:  „Всеки министър на околната среда – ако е истински министър – е „противник“ на всички други министри. Аз съм длъжен да бъда против всякакви икономически дейности, които застрашават бъдещето на народа“, казва Асен Личев.

В разговора той потвърждава, че в лицето на министъра на транспорта Христо Алексиев е намерил съмишленик и сторонник за опазването на околната среда „и това се потвърди от съвместните действия на координационния център, назначен със заповед на премиера  след тая нелепа операция по разтоварването, в която карбамид вместо да се претоварва в съда, се изсипваше в морето“.

По повод присъствието и изявленията от мястото на инцидента на партии с различни цветове от старото статукво, министърът коментира, че именно те са виновни „да заварим администрацията в това немощно състояние“, но целта му не е да прехвърля отговорности.  Той напомня, че именно затова е отправил с писмо официално предложение до министъра на вътрешните работи и министъра на транспорта да дадат спецификации за необходимото оборудване за Морска администрация и за Гранична полиция за реакция и справяне с подобни проблемни ситуации, за което финансирането ще бъде осигурено от Оперативна програма „Околна среда“, като допълва: „Така че никога повече да не се срамувам, че може да бъде застрашена морската и околната среда и защитените територии по тоя нелеп начин.“

„Аз съм временно назначен, не се боря за политическо бъдеще. Дошъл съм само да изпълня един дълг – ако мога, да възстановя държавността в Министерството на околната среда и водите“ – казва Асен Личев в заключение.

Цялото предаване можете да чуете ТУК.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates