Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Отрязаха свиневъдите от Пазарджик и Пловдив от европейския пазар

Свиневъдите от няколко общини в областите Пловдив и Пазарджик са лишени от възможността за свободна търговия в ЕС. В област Пловдив забраната важи за общините Хисаря, Съединение, "Марица", "Родопи" и Пловдив, а от област Пазарджик ощетени са общините Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча.

Причина за забраната за достъп до европейския пазар са констатираните огнища на заболяването африканска чума по свинете (АСЧ) и тази година както в индустриални ферми, така и в тип „заден двор“.  Огнища бяха открити през август в индустриална и фамилна ферма в пазарджишките села Априлци и Сбор, през месец септември в тип "заден двор" -  в Съединение, а през ноември - в промишлена ферма в Радиново.

През 2019 г. АЧС пламна в цялата страна и предизвика големи загуби за бранша. Пандемията постепенно се овладя при питомните свине, докато при дивите не подлежи на контрол. Справка в БАБХ показва, че от началото на 2021 г. всеки месец има по няколко случая на африканска чума по диви прасета, които са в обхвата на държавните горски и ловни стопанства в цялата страна. Освен в Пловдивско и Пазарджишко, през лятото пострада и обект за отглеждане на автохтонната порода с древен произход - "Източнобалканска свиня", в с. Господиново, област Варна. Морската ни столица обаче е извън забранителния списък за търговия с прасета в ЕС, тъй като източнобалканската свиня се отглежда основно за съхранение на породата.

Преди дни от БАБХ съобщиха, че страната ни е обявена за свободна от другата чума по свинете - класическата. Вече не сме част от списъка на държави, за които се прилагат определени ограничителни мерки, включително забрани за движение на живи свине, във връзка с болестта класическа чума по свинете. Страната ни бе извадена от ограничителните зони чрез Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/2158 на Комисията от 6 декември 2021 г., публикуван в официален вестник на ЕС. Преди това ЕК поетапно разхлабваше мерките срещу африканската чума в големите свинекомплекси, а забраната за износ падна през пролетта за 20 общини от 9 области, където се намират най-големите свинекомплекси в страната. Рестрикцията остана единствено за областите Пловдив и Пазарджик.

Това не е първата забрана за износ на българско свинско за ЕС. През 2016 г. падна 10-годишната бариера, която Европейската комисия спусна пред България за експорт на територията на Общността, впоследствие за вътреобщностна търговия с живи свине и с продукти от свине, които не са претърпели термична преработка.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates