Коктейл от пестициди приемаме с цитрусите, които се предлагат в търговската мрежа. Плодове като лимони, мандарини, портокали и др. са третирани с различни химикали с цел по-дълго съхранение и добър търговски вид, но за повечето няма информация нито на опаковките, ако са в мрежа, още по-малко пък когато са в насипно състояние.

Само за някои е оповестено с какво са третирани, има и предупреждение, че корите не са годни за консумация, но не е ясно дали е преминал карантинният срок. 

Например на лимони от Турция, които се продават в чуждестранна търговска верига, на етикета със ситни букви са изредени активните вещества на химикалите, с които са обработени плодовете срещу загниване. Това са Имазалил - фунгидиц, Фенилфенол - биоцид, използван като консервант с Е номер Е231, Тиабендазол консервант Е233, фунгицидите Прохлораз, Пириметанил, Флудиоксонил и др. Там има и надпис, че кората не е годна за консумация.

Специалисти предупреждават, че опасните химикали преминават през кората ​и замърсяват и плодовете. 

По данни на електронното издание Freshfruitportal, Европейският съюз възнамерява да увеличи проверките при вноса на произведени в Турция лимони след поредица от открити партиди с по-високи от разрешените остатъчни нива от пестициди в плодовете, обявиха от Браншовата асоциация за лимоните и грейпфрутите на Испания, пише sinor.bg. Поради опасност от отравяне с пестициди през ноември миналата година Русия забрани вноса на лимони от Турция.

От испанската организация уточняват, че през миналата година в 10 партиди с турски лимони са открити големи количества от токсичното вещество бифенил. 

Освен това през септември и октомври е установено, че в партиди лимони съдържанието на хлорпирифос надхвърля над 2 пъти допустимите нива на остатъчно съдържание. 

„Вследствие на нарасналия брой нарушения Европейската комисия реши да промени условията по вноса на турски лимони и да засили граничния контрол, увеличавайки честотата на проверките от 10% на 20%”, посочват от асоциацията. На практика това означава, че 2 от всеки 10 камиона, превозващи турски лимони, ще бъдат проверявани на границата на ЕС. 

Новата система за контрол влезе​ в сила от 1 януари 2022 г. 

Проблемът с наличието на остатъчни вещества от пестициди, с които са третирани вносни плодове и зеленчуци от трети страни, е стар. Само за 2020 г. Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са установили и не са допуснали внос в България на 2144 тона неотговарящи на законодателството храни с произход от трети страни.

При контрола, извършен върху вноса на храни от неживотински произход, най-много - 510 тона, е възбраненият пипер. На второ място по задържани количества се нареждат мандарините. През миналата година не са допуснати на пазара в България и ЕС 493 тона от цитрусовия плод. На границата са спрени също над 387 тона нар. Недопуснати са също повече от 119 тона портокали и 116 тона лимони. Пратките с плодове и зеленчуци са възбранени заради съдържание на остатъчни вещества от пестициди, констатирани с лабораторни изследвания.

Граничният контрол не е допуснал също 128 тона фъстъци, 64 тона лешници и 34 тона шамфъстък заради установено съдържание на микотоксини. При ветеринарен контрол са възбранени също 53 тона млечни продукти, 40 тона риба и рибни продукти, близо 29 тона пчелен мед.