Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Пращаме българско овчарско куче в Белия дом

Специалисти от Българския киноложки съюз подготвят българско овчарско куче да живее в Белия дом. Това стана ясно днес по време на пресконференция по повод Европейската седмица на кинологията, която се провежда в Бургас.

Кучето подготвя Аврам Петков, който е зам.-председател на Международния киноложки съюз и председател на Българския републикански киноложки съюз.

Зам.-председателят на кинолозите Пламен Митрев обясни, че идеята е да се покаже едно наистина красиво куче, с което България да се гордее. Това куче се подготвя по поръчка на почетния председател на киноложкия съюз Бойко Борисов, предаде Фокус.

Друг известен стопанин на куче, подготвено от български специалист, е Парис Хилтън, която е получила като подарък руски тойтериер.

По думите на Митрев в момента българската селекция е на много високо ниво. Между 450 и 500 кучета участват в третото издание на Европейската седмица на кинологията в Бургас, каза още Аврам Петков. Той обясни, че не може да се каже точната бройка на участниците, тъй като всеки ден се правят нови записвания. Едва стотина обаче от тези кучета са от България. 300 са кучетата от други страни в Европа, където кинологията е добре развита. 48 са породите кучета, които участват в тазгодишното издание на Европейската седмица на кинологията в Бургас.

“Тази година, за разлика от други години, имаме 12 държави, които са гости на Европейската седмица на кинологията. Всяка година тази изложба набира много голяма скорост. На гости са ни колегите от Испания. Участието е на много високо ниво, ако ни дадат нужната оценка може да кандидатстваме и за световен шампионат в Бургас в близките две-три години”, посочи Петков. Днес предстои да бъде връчена купата на кмета на Бургас.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates