gradushka1Специалистите за „Борба с градушките" ще използват нова технология за изстрелване на ракетите. Тази технология за предотвратяване на градушките ще бъде внедрена от този активен сезон-това заяви директорът на Пловдивската дирекция „Борба с градушките" Радослав Христев, цитиран от Дарик.

Ще се използва специална раиолокационна техника за обработване на информацията и за изстрелване на противоградовите ракети. Това ще става с автоматизирани пускови остановки. Процесът ще бъде контролиран дистанционно, което ще осигурява по-голяма безопасност за операторите, а също така и по-голяма точност.

Проектите за въвеждането на тези иновации бяха разработвани от 3 години.  Миналата година методът беше експериментиран, а тази - официално влиза в експлоатация в цялата страна, поясни Христев.

По заповед на директора на Изпълнителната агенция „Борба с градушките", тази година активният сезон се открива на 26-ти май и ще продължи до средата на октомври. Според специалистите по селско стопанство в агенцията до тази дата уязвимите насаждения са едва до 10%.

Площите, които се контролират от 50-те площадки към Пловдивската дирекция „Борба с  градушките" обхващат територия от 4 млн. 270 хил. декара, от които обработваеми - 2 млн. и 800 хил. До края на сезона е предвидено да бъдат изстреляни 50 ракети. Радослав Христев уточни, че дирекцията защитава селскостопански площи, осигуряващи продукция за 387 млн. лева.