Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Предотвратяваме градушките със супермодерна технология

gradushka1Специалистите за „Борба с градушките" ще използват нова технология за изстрелване на ракетите. Тази технология за предотвратяване на градушките ще бъде внедрена от този активен сезон-това заяви директорът на Пловдивската дирекция „Борба с градушките" Радослав Христев, цитиран от Дарик.

Ще се използва специална раиолокационна техника за обработване на информацията и за изстрелване на противоградовите ракети. Това ще става с автоматизирани пускови остановки. Процесът ще бъде контролиран дистанционно, което ще осигурява по-голяма безопасност за операторите, а също така и по-голяма точност.

Проектите за въвеждането на тези иновации бяха разработвани от 3 години.  Миналата година методът беше експериментиран, а тази - официално влиза в експлоатация в цялата страна, поясни Христев.

По заповед на директора на Изпълнителната агенция „Борба с градушките", тази година активният сезон се открива на 26-ти май и ще продължи до средата на октомври. Според специалистите по селско стопанство в агенцията до тази дата уязвимите насаждения са едва до 10%.

Площите, които се контролират от 50-те площадки към Пловдивската дирекция „Борба с  градушките" обхващат територия от 4 млн. 270 хил. декара, от които обработваеми - 2 млн. и 800 хил. До края на сезона е предвидено да бъдат изстреляни 50 ракети. Радослав Христев уточни, че дирекцията защитава селскостопански площи, осигуряващи продукция за 387 млн. лева.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates