avicena1„Ако искаш да съхраниш младостта си, то задължително яж пчелен мед”.

Авицена.

Съществуват данни, че пчелният мед е използван за храна още от пещерните хора. Медоносни пчели са отглеждани и древните египтяни преди повече от 6000 години. Още тогава те са разбрали, че освен хранителни качества пчелният мед  притежава и ценни лечебни свойства.

В намерен египетски папирус отпреди 3500 години пчелния мед  се препоръчва за лечение на следните заболявания-бъбречни, стомашно-чревни и чернодробни заболявания.

pcheli-med-pita-11Пчелният мед  бива полифлорен, който пчелите събират от различни растения и монофлорен, който пчелите събират предимно от един вид растения. Пчелният мед приема лечебните свойства на растенията, от които е получен.

Основната съставна част на пчелния мед са въглехидратите. Въглехидратите увеличават количеството на гликогена в черния дроб, като по този начин подпомагат активно обменните процеси в него. Въглехидратите подпомагат и  детоксикиращата функция на черния дроб. Пълното изгаряне на въглехидратите освобождава бъбреците от допълнителна дейност и по този начин ги щади, като се подобрява отделителната им функция. Така се улеснява излъчването на отпадни продукти от организма.

Белтъчините се съдържат в малки количества в пчелния мед. Белтъчините имат особено голямо значение за развитието на организма на децата. От микроелементите в пчелния мед най-застъпени са: калций, натрий, желязо, хлор, сяра, фосфор, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др. Пчелният мед съдържа витамините В1, В2, В3, В5, В6, Е, С и каротин. Макар и в малки количества, те влияят на обмяната на веществата. Витамините подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция. Етеричните и смолисти вещества в пчелния мед имат леко възбуждащо действие върху кръвоносната и нервната система. Те действат тонизиращо на организма.

Установено е и наличие на флавоноиди, които влияят върху чупливостта и пропускливостта на капилярите. Флавоноидите притежават спазмолитично, коронароразширяващо, противовъзпалително и регенеративно действие.

След като проникнат в кръвта, захарите от пчелния мед са основен енергетичен материал за сърцето, мускулите и цялата нервната система. Известно е, че при спадане на нивото на кръвната захар се намалява както физическата, така и умствената работоспособност.

Основен начин на употреба на пчелния мед е вътрешното му  орално приложение. Необходимо е пчелният мед след поглъщане да се задържи в устата, за да могат антибиотичните му вещества да контактуват по-продължително време с устната ни лигавица. Така могат се лекуват инфекции в горните дихателни пътища. Пчелният мед може да се приема и разтворен в топло мляко, чай или в комбинация с прополис. Температурата на чая или млякото не трябва да бъде по-висока от 45-50 0С. Специалистите препоръчват пчелния мед да се приема под формата на гъст воден разтвор, когато желаеме да се използват неговите антимикробни свойства при заболявания на стомашно-чревния тракт (ентерити, колити).

Пчелният мед лекува, поставен върху рана, увеличява прилива на кръв и лимфа. Пчелният мед предизвиква отделянето на обилен секрет, който почиства наранената повърхност. Към този ефект на механично почистване на пчелния мед се добавя и неговото антибактериално действие. Съдържащите се в меда флавоноиди от своя страна засилват регенеративните способности на клетките. Лечението се провежда, чрез намазване на раната с мед или чрез правене на бани с 30% воден разтвор на мед. По този начин раната се очиства бързо от гнойната секреция и започва процеса на епителизиране. Епителизиращото и антибиотичното действие на пчелния мед се използват и за лечение на възпалителни заболявания на устната кухина и влагалището. Например гъбична инфекция може да се повлия с поставянето на тампони, натопени в пчелния мед, във влагалището няколко поредни вечери.

Лечение с пчелния мед под форма на смучене на късче озахарен мед или масаж на венците се прилага при пародонтоза. Приемът на пчелния продукт се препоръчва и в диетата на бъбречно и чернодробно болни, при неврози, както и за профилактика на различни заболявания. Пчелният мед съдържа над 70-те съставки които подпомагат функциите на стомашно-чревния тракт, регулират ферментационните процеси и нормализират киселинността. Захарите му се резорбират веднага и не дразнят стомашната лигавица.

Пчелният мед подобрява перисталтиката на червата и регулирайки изпразването им, влияе благоприятно при хроничен запек. Пчелният елексир действа успокояващо и на нервната система. Той може да се използва като помощно средство при неврози, придружени с безсъние. В тези случаи пчелния мед трябва да се приема 3 часа след вечеря.