Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Влиянието на стреса върху кожата

Ежедневният стрес определено не се отразява добре на здравето ни. А замисляме ли се, че стресовите фактори въздействат и на кожата ни?

Определено, това остава на заден план, а не е редно. Кожата е най-големият ни орган и се нуждае от не по-малко грижи от всеки друг. Подобно на нас, и тя се стресира. А стресовите фактори са безброй. Все пак, има няколко от тях, които наистина са проблем и трябва да им обърнем сериозно внимание. Кои са те?

1. Дим и замърсяване

Цигареният дим е един от най-големите врагове на кожата. Изследвания показват, че след определена възраст, кожата на пушачите остарява два пъти по-бързо от тази на непушачите. Пушенето дехидратира, намалява регенерацията на кожните клетки, пречи на действието на колагена и еластина. Естествено, най-добрият начин за предпазване от цигарения дим е да спрем да пушим и да намалим излагането си на вторичен дим.

Замърсяването на въздуха дразни кожата и допринася за обриви и алергии. Дори замърсяването у дома. Не трябва да забравяме, че има материали и неща, като завеси за баня например, които могат да емитират вредни вещества. Това може да се случи дори и с матраците и чаршафите ни. Така че, трябва внимателно да избираме какво вкарваме в дома си, защото предпазването от замърсяването започва от там.

Трябва да изберем и подходяща, натурална козметика, която да хидратира и подхранва кожата ни.

2. Слънце

Кожата ни определено се нуждае от слънчева светлина, за да бъде здрава и да изглежда добре. Но едва ли има някой, който да не знае, че трябва и да пазим кожата си от слънцето. Прекаленото излагане на слънчева светлина може да предизвика формирането на свободни радикали и разрушаване на колагена. Да допринесе за остаряването на кожата и появата на „старчески петна“ и други кожни дефекти.

Преди да излезете на слънце, не забравяйте слънцезащитната козметика. Но преди да си купите такава, внимателно прочетете етикета и си помислете дали всички съставки са безопасни.

Според изследване, проведено през 2001 г., от Института по Фармакология и токсикология в Университета в Цюрих, често срещани съставки в кремовете против изгаряне като бензофенон-3 (BP-3) и октил диметил-PABA (OD-PABA) могат да доведат до репродуктивни проблеми и разстройство на ендокринните жлези. Според други изследвания, PABA и бензофенонът могат да стимулират свободните радикали, увреждат ДНК и допринасят за развитие на рак на кожата, от който всъщност би трябвало да ни предпазват.

Според някои изследвания, витамините също са от значение. Например витамин С и Е. В изследване от 2005 г., публикувано в Journal of Investigative Dermatology, се споменава, че хората които не страдат от недостиг на тези два витамина, са значително по-малко изложени на риск от изгаряне при излагането си на слънце.

Най-ефикасните мерки за опазване на кожата ни са превантивните. Можем да променим начина си на живот, така че да бъдем максимално полезни на кожата си. Много са факторите, които оказват влияние върху нея, а голяма част от тях сме в състояние да контролираме.

3. Начин на живот

Достатъчно сън

Почти никога не свързваме недоспиването с вида на кожата. Но те определено са свързани. Кожата ни изглежда по-зле всеки път, когато не сме си доспали. Възрастните хора се нуждаят от 6 до 8 часа сън на денонощие. Прекалено честото късно лягане, ранно ставане, в комбинация с енергийни напитки и кофеин могат наистина да опустошат кожата ни. Подпухналостта и торбичките под очите са само едни от възможните неприятни последици от недоспиването. Първото, до което прибягваме, когато ни се спи е кафето – а то е диуретик. Кара ни да отделяме вода и можем още по-лесно да се дехидратираме.

Забравете за лошите навици

Диетата например. Меню, богато на мазнини и консерванти може да повлияе на кожата ни и дори да доведе до дразнене и обриви. Но от друга страна, добре балансираната, богата на витамини, минерали и вода диета, е добър приятел и на фигурата, и на кожата ни.

Цигари и алкохол...Пагубна комбинация, когато става въпрос за кожата ни. Употребата на прекалено големи количества алкохол води до дехидратация. Никотинът също води до загуба на вода, но и директно въздейства на кожата ни чрез пряк контакт с нея. Това е една от основните причини за жълтеникава кожа и по-бързото й остаряване.

Редовните упражнения също са от значение за добре изглеждаща кожа. Физическото натоварване увеличава притока на кръв до кожата.

Винаги се грижете за кожата си

Да си направим маска 1-2 пъти в месеца не е достатъчно. Няма да бъде достатъчно, дори ако го правим всеки ден, ако не спазваме останалите елементарни неща в живота си, които са важни, за да бъде кожата ни здрава. Редовното почистване и хидратиране на кожата са от изключително голямо значение и значително могат да подобрят външния вид и здравето на кожата ни. Ексфолирането и премахването на мъртвите клетки също. Нужно е и да предпазваме кожата си от слънце, студ вятър. Разбира се, най-добре е да го правим с подходяща и натурална козметика.

Хидратацията

Още от първите уроци по биология научаваме, че човешкото тяло се състои от 50 до 70% вода. Тя е основната течна съставка на кръвта, урината, потта и много други течности в организма ни. Всеки ден ние губим голямо количество вода по време на различни процеси. Така че е от голямо значение да компенсираме тези загуби, за да може кожата ни да бъде хидратирана и здрава. Експертите препоръчват да пием поне по 8 чаши вода на ден, особено в горещите летни дни.

Не трябва да забравяме, че красивата и здрава кожа е нещо, което се гради отвътре навън.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates