Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Сухата кожа

Ако кожата Ви е суха, консултирайте се с дерматолог, препоръча доц. Мирослава Кадурина от клиниката по дерматология към ВМА. Сухата кожа е често срещан проблем, който причинява много неудобства.

Опънатата и чувствителна кожа и сърбежът, които са следствие от сухата кожа, могат да Ви влудят, коментира Кадурина. „Здравата кожа е първична защита на организма срещу инфекции. Ако позволите на кожата си да стане суха и напукана, отваряте път на много бактерии към тялото си, а това може да доведе до сериозни проблеми, предупреждават ни дерматолозите”, добави тя. По думите й сухата кожа причиняват много фактори и заболявания. В тази статия ще разгледаме някои от тях.

„В нормалното си състояние кожата е покрита от тънък слой липиди - мастни вещества. Те запазват влажността на кожата и така тя остава мека. Какво тогава причинява ксерозата - медицинското наименование на сухата кожа? Обикновено фактор от заобикалящата среда или действие, което прилагате върху кожата си, унищожава слоя липиди и оставя кожата Ви незащитена. По-рядко причината е вътрешна – например генетично предразположение към суха кожа или заболяване”, каза доц. Кадурина.

Зони на суха кожа могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често те се срещат по ръцете, прасците или корема. Ако сухата кожа не се лекува, това може да доведе до дерматит – възпаление на кожата, подуване и инфекции. Добрите новини са, че тъй като повечето причини за това състояние са външни, повечето форми на лечение също са външни и лесно можете да излекувате кожата си, добави тя.

„Но да се върнем на причините за суха кожа. Една от най-често срещаните причини е употребата на неподходящи продукти за кожа, например овлажняващи лосиони. Ако вече сте забелязали сухота в кожата си, най-вероятно се опитвате да отстраните проблема като използвате различни лосиони, но те не винаги се употребяват по правилния начин. Овлажняващите лосиони трябва да се нанасят, докато кожата Ви е още влажна след душ – само така лосионът ще задържи влагата в кожата. Ако нанесете лосиона на суха кожа, най-вероятно той няма да има никакъв ефект”, каза Кадурина. При суха кожа се препоръчва използването на лосиони без парфюми или алкохол. Те трябва да бъдат и достатъчно плътни и омазняващи, за да „запечатат” нивото на влажност, необходимо на кожата.

Друга често срещана причина за ксерозата е сухият въздух, особено през зимата – той изсмуква влагата от кожата. Затова е добре да се предпазва дермата не само навън, а и вътре. Добре е например да държите овлажнител за въздух в стаята, в която спите, каза Кадурина. През лятото пък се засилва въздействието на друг фактор, който влияе на сухотата на кожата - дългите душове и вани. Продължителното излагане на вода и особено топла вода също води до нарушаване на защитния слой от липиди на кожата. Затова се препоръчват по-кратките душове и моделирана температура на водата.

Сапуните също се нареждат сред виновниците, причиняващи суха кожа, тъй като те лесно унищожават защитните масла на кожата, а се използват относително често. Любопитен факт е, че прекомерно честото миене на ръцете например може да има негативни последствия – вместо да ни защити от бактерии, то може да доведе до изсушаване на кожата, което от своя страна да причини напукването й и така да увеличи възможността за инфекция. Ето защо се препоръчва използване на по-меки сапуни без алкохол.

Редица лекарства също могат да повлияят на кожата и да я изсушат. Такъв ефект могат да имат например медикаменти срещу високо кръвно налягане, алергии, акне или други кожни заболявания. „Ако забележите, че кожата Ви става по-суха вследствие на приемането на такива лекарства, незабавно се консултирайте с лекаря си, предупреждава ни доц. Мирослава Кадурина, един от водещите дерматолози у нас. Лекарят Ви вероятно ще промени дозирането на лекарството или просто ще го смени с друго”, обясни д-р Кадурина.

Сухата кожа може да бъде причинена и от вътрешни фактори, като например друго заболяване. Някои от най-честите такива са например кожни болести (екзема или псориазис), диабет, хипотиреоидизъм или неправилно хранене. В такива случаи консултацията с лекар е задължителна. Макар ксерозата да е относително леко заболяване, което се лекува лесно, то причинява много неудобства. Затова още при първите признаци на суха кожа е добре да се обърнете към дерматолог, който да Ви помогне да идентифицирате причината и да Ви предпише правилното лечение.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates