Изключих ли котлона, ютията? Наистина неприятни въпроси, особено ако си ги зададем на входа на офиса рано сутрин. Не е нормално при забързаното ежедневие, в което живеем, да не ни се случва често да забравяме. Лошото е, че понякога пропускаме важни неща и това води до сериозни последици.

Едва ли има аптека, в която да не се предлагат лекарства, които да помагат при този проблем. Преди да стигнем до тях обаче, трябва да си отговорим пробвали ли сме тези на пръв поглед тривиални и прости съвети.

1.Хранете се редовно – мозъкът представлява наистина незначителна част от теглото на тялото ни, но се нуждае от много енергия. Храната е „горивото” за него и трябва да се погрижим, тя да е качествена, за да сме спокойни, че мозъкът ни е „сит”.

2.Консумирайте редовно следните супер храни – спанак, ягоди и други горски плодове, ядки, броколи, сьомга. Всички те засилват способността на мозъка да работи, както трябва.

3. Упражненията – редовните физически натоварвания влияят благотворно не само на тялото, но и на ума.

4.Не будувайте – редовният и здрав сън е едно от най-добрите лекарства при умора и загуба на памет.

5. Не прекалявайте с алкохол – алкохолът определено не е добър приятел на мозъка и паметта.

6.Не забравяйте витамините – важно е да не забравяме, че всеки един от тях ни е нужен.

7.Пробвайте билки – започнете с гинко билоба.

8.Намалете стреса – звучи почти невъзможно. Достатъчно е да намерите подходящ за Вас начин за релаксиране – медитация или йога например.

9. Играйте игри – те не са само за децата .Дори игри като судоку и кръстословици могат да засилят умствената дейност.

10. Напитките – не само колата и кафето освежават. Зеленият и черният чай далеч не са за подценяване.

11.Не прекалявайте с мазните храни. Според някои учени те сериозно намаляват способността ни да помним.

12. Хидратацията - не позволявайте тялото Ви да се дехидратира. И мозъкът се нуждае от вода.

13. Дори калкулаторите могат да попречат на добрата ни памет – наистина, вече ги има навсякъде – в компютрите, телефоните. Но не е ли по-добре да се опитаме да събудим мозъка си и да правим поне елементарните сметки сами?

14. Не забравяйте, че паметта, подобно на тялото ни, се нуждае от редовни тренировки. Това й е нужно, за да се развива добре. Намерете начин, по който се концентрирате и запомняте най-добре и го практикувайте често.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/