Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Връзката между храненето и кръвното налягане

Хипертонията е наистина опасна, а броят на хората, които страдат от високо кръвно налягане непрекъснато расте. Не по-малко опасно и неприятно е да имаме прекалено ниско кръвно налягане (хипотония).

Този проблем също може да бъде донякъде решен, ако контролираме храненето си.

Кога трябва да започнем да го правим? Трудно е да се каже какво точно е нормално кръвно налягане и кога става прекалено високо или ниско, защото това зависи от много фактори – пол, възраст, гени, а и от самия човек. Но, когато кръвното ни е такова, че започваме да се чувстваме зле, със сигурност е дошъл моментът, в който трябва да му обърнем по-сериозно внимание. Един от начините да повлияем на ниското кръвно налягане е да контролираме храненето си. Как може да стане това?

1.Пийте повече вода и по-малко алкохол

Алкохолът дехидратира и може да намали кръвното. Една чаша червено вино само може да Ви е от полза, но все пак внимавайте с алкохола.

2.Консумирайте повече ниско въглехидратни храни

Необходими са няколко малки порции нисковъглехидратни храни на ден. Както и намаляване консумацията на високовъглехидратните.

3.Солта...

Солта не винаги е вредна. А при ниско кръвно е още по-необходима. Просто не трябва да се прекалява с нея.

4.Плодове

Многото плодове, консумирани ежедневно, трябва да бъдат закон за хората с ниско кръвно налягане. Ако прибавите към тях и мляко, действието им ще бъде още по-благотворно.

5.Колко пъти на ден да ядем?

Добре е хората с ниско кръвно налягане да се хранят поне 3-4 пъти на ден. Разбира се здравословно. Защото не само бройката на храненията е от значение.

6.Не всичко е храна

Пълноценният сън е нещо не по-малко важно от храната за хората с проблемно кръвно налягане.

Не забравяйте, че диетата е само една малка част от решението на проблема и консултацията с лекар е задължителна.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates