Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Крави с водни легла за по-хубаво мляко

Млекопроизводители от Великобритания обгрижват кравите си като вип – дами в спа център. Според тях това не е някаква странна приумица, а начин да стимулират производителността и качеството на продукцията на животните.

Добитъкът прекарвал до 18 часа в денонощието на специално изработените от каучук водни легла. За по-приятно протичане на процеса на доене – кравите слушат класическа музика. Петдесетте литра вода в едно от специалните легла се пречистват ежедневно. Хигиената е изключително важна, за да се създаде необходимия комфорт на животните.

Фермата се намира в Гластънбъри, Съмърсет. Странният й стил й носи все повече популярност, съответно и приходи. Фермерите твърдят, че методите им имат резултат и това си личи, когато сравняват отчетите от годините преди да ги въведат, а опитът им не е никак малък – вече половин век.

Робърт Клап, собственик на фермата: „За да получите най-качественото мляко от животните, не трябва да изисквате, а да им служите и да ги глезите. В нашия случай не мислим първо какво е най-добро за фермерите, а за удобството и дори зачувствата на кравите. А в крайна сметка, ползите отново са за хората – имате по-качествена продукция и по-добра репутация на пазара. Следователно – печелите повече пари”.

По думите на собственика на фермата, там към животните се отнасят като към отделни личности, а не като към поредния номер добитък от стадото. Кравите получават специални грижи във всеки аспект от живота им, а те се отблагодаряват със специално мляко. Симбиозата е пълна!


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates