Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Какво е отношението към животните в цирка?

След края на програмата почти никой от зрителите не се замисля при какви условия живеят, как им се отразява пътуването.

Една от атракциите в програмата на цирк „Балкански” тази година са три огромни слона. Няма начин да не се запиташ как тези африкански гости приемат нашия климат, какво ядат?

Техни дресьори са Ларс Кьоршнер - немец и съпругата му Кристин от Австрия. „Ежедневно осигуряваме за всеки от слоновете общо 600 литра вода. Те освен, че утоляват жаждата си, с удоволствие се плискат с нея, обяснява директорът на цирка Александър Балкански. Напълно заслужават тази радост, защото са послушни на сцената и по време на снимките през антракта. Изяждат по 160 бали сено и 60 бали слама седмично. Получават на всеки 24 часа комбинирани фуражи, приготвени от зърнени смески. Подслонени са в модерни палатки със специално дървено покритие на 20 см. от земята, така че да не усещат влага и студ. Ако температурите паднат под 18 градуса, веднага се пуска отопление, подавано по тръби от дизелов генератор.

Грижите за здравето им са строго регламентирани в договор. Ако влошат състоянието си, веднага ще трябва да пристигне ветеринарен лекар от чужбина, защото у нас естествено няма такива специалисти. Циркът ще трябва да заплати и чартърния полет на доктора и затова се полагат невероятни грижи за африканските гости.

За да бъде изнесен спектакълът на територията на който и да е град в България, поне седмица преди това циркът подава молба до местната РИОСВ и до Районният ветеринарно –медицински институт. Ветеринарните власти следят дали цирковите животни може да станат преносители на зарази и болести. От РИОСВ осъществяват строг контрол дали екзотичните видове са регистрирани и в коя държава.

Цирковите животни пътуват по света и трябва да притежават изрядни документи. Едните се наричат „трейсинг” и са за проследяване на защитените видове животни, в тях има данни за произхода на всеки четириног артист. Посочено е дали е роден сред природата или от опитомени родители, изписани са данните от чипа му и т.н.

Животните от програмата на цирк „Балкански” имат регистрации по всички международни стандарти. Тази година в спектакълът участват и 8 алпийски кози, снабдени с всички разрешителни и регистрация в Австрия, откъдето са треньорите - семейство Игенс.

Цирковите животни се превозват в специални камиони, които гарантират тяхното добро състояние и спазването на международните норми.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates