Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Начини за лесно и здравословно замразяване

Със сигурност е по-добре да похапваме пресни продукти, но понякога замразяването е по-подходящият вариант.

Не всеки сезон на пазара можем да намерим всичко, което ни хрумне. Макар че замразените продукти не са полезни, колкото пресните, понякога това е най-лесният и изгоден начин да се радваме на плодовете и зеленчуците през цялата година. Купуването на продукти извън сезона им, налага внасянето им от далечни държави. А това въздейства отрицателно върху околната среда. Понякога, храната изминава хиляди километри преди да се окаже на масата ни. Това със сигурност е свързано с доста емисии на парникови газове, емитирани по време на транспортирането им и неизменно се отразява на цената им.

Няколко основни правила за лесно замразяване и запазване качествата на продуктите:

1.Когато решите да замразявате, изберете възможно най-пресните продукти. Ако са остарели, още преди да ги замразите, няма смисъл да го правите;

2.Замразете продуктите възможно най-скоро след като сте ги купили;

3.Бъдете сигурни, че след като сте измили добре продуктите, те са изсъхнали преди да ги замразите;

4.Използвайте специални кутии или торбички за замразяване;

5.Когато решите да използвате замразените продукти, ги оставете да се размразят сами и по възможност в хладилник;

6.Използвайте продуктите възможно най-скоро следа като са били размразени и изхвърляйте водата, която се е отделила при процеса;

Няма спор, че да се храним според това, което е характерно за съответния сезон, пести пари. Намалява и вредата, която нанасяме върху околната среда, а и няма как да навреди на здравето ни. След месец-два ще можем да си похапнем това, което не е характерно за сезона в момента. Но с малко повече въображение и желание, ще можете да се насладите и на неща, които не са характерни за съответния сезон.

Разбира се не трябва да забравяме, че не всеки продукт може да бъде замразен или поне за някои не си заслужава. Съвсем различно е да се замразяват плодове, зеленчуци или месо например и винаги трябва да спазваме основните правила.

Ето и някои храни, които не са особено приятни след замразяване и е желателно да се консумират пресни:

Зеле, целина, краставици, кресон, маруля, сготвени макарони, спагети или ориз, майонеза, пържени храни.

Източник:http://www.ecomedia.bg

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates