Не става въпрос да се прави сравнение с хора, които говорят с различен акцент, но прилепите ползват диалекти в зависимост от местоживеенето си, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от Ройтерс. Това може да помогне за идентифицирането им и за защитата на различни видове прилепи.

Изследователят Брад Лоу от Центъра за горски изследвания установил, че прилепите, които живеят в горите по източното крайбрежие на щата Нов Южен Уелс, издават различни писъци. Той припомни, че учени отдавна подозират, че прилепите се отличават с различни “регионални” писъци. Сега това за пръв път е доказано. Лоу поясни, че писъци от около 30 вида прилепи са използвани, за да се създаде система, така че учени ще могат да идентифицират прилепи по крайбрежието, да ги преброят и да ги защитят.

Изследователите използвали писъци от 4000 прилепи и използвали софтуер, за да създадат идентификационни ключове за писъците им в различни части на Нов Южен Уелс.

Прилепите издават писъци, докато летят и ловуват в рамките на процес, наречен ехолокация. В изследването участвали специалисти от центъра, както и от университетите на Уолонгонг и Баларат.

Източник:http://zoosviat.com/