Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Туршиите през зимата

СМЕСЕНА ТУРШИЯ Продукти за 10 буркана: 2 кг зеле, 2 кг зелени дома­ти, 2 кг зелен пипер, 1,5 кг моркови, 1,2 кг червени капии, 1,5 кг краставички, 1,2 кг пиперчици бяла шипка, 500 г карфиол, 300 г бамя, 200 г нарязана целина, 100 г нарязан на ситно магданоз.

Саламура: 7 л вода, 450 г сол, 400 мл оцет.

Зелките трябва да са здрави, твърди и ненапукани. Кочанът им се изрязва на кръст на дълбочина 4-5 см. Пиперът и краставичките се измиват добре и се надуп-чват. Морковите, доматите и лютите чушлета се слагат цели, карфиолът се накъсва на цветове. Изберете дреб­на бамя. Тя се кисне 10 часа в 30 г сол, 30 г оцет и 1 л вода. След това зеленчукът се измива. Така се отделят лигавите вещества. Зеленчуците се редят на пластове, без да се напукват. Между тях се ръсят подправки. Са­ламурата се сварява, изстива, прецежда. На 20-ия ден туршията е готова за ядене.

ЛЕСНА ПАРЕНА ТУРШИЯ

Продукти: 2 кг червена капия, 1,5 кг зелени чушки, 1,5 кг зеле, 1 кг моркови, 500 г магданоз и целина.

Саламура: 1 л оцет, 500 г олио, 500 г захар, чер пи­пер, бахар, дафинов лист.

Пиперките, почистени от семето и нарязани на 2-3 парчета, се потапят за няколко минути в гореща сала­мура. Саламурата се прецежда и пак се кипва. По съ­щия начин се попарват нарязаното на ситно зеле и мор-ковчетата - на колелца. Редят се ред пиперки, ред зе­ле, моркови, целина и магданоз. Бурканите се заливат със саламура. Затварят се и се стерилизират 10 минути.

ПЪСТРА ВКУСНА ТУРШИЯ

Продукти: 2 кг арпаджик, 3-4 кг пиперки, 500 г бамя, 500 г зелени домати, 3 глави цветно зеле, 3-4 глави чесън, 2 глави целина, 5-6 моркова, 4-5 немного люти­ви пиперки.

Саламура: 4 литра вода се кипват с 6 кафейни чашки сол. Добавят се 2 литра оцет, ври. Накрая се добавят 2-3 дафинови листа, десетина вишневи листа, черен пипер на зърна.

Арпаджикът и чесънът се чистят от люспите, морко­вите и целината се режат на колелца, а пиперките - на ленти. Цветното зеле се накъсва на цветчета, доматите се оставят цели. Зеленчуците се подреждат в голям буркан или делва. Заливат се със саламурата. Турши­ята се преточва два-три пъти.

ЧЕРВЕН ПИПЕР - ТУРШИЯ

Продукти: 5 кг капия или камби се почистват от се­менниците и семето. Пекат се, белят се. Сварява се саламура от 250 г олио, 250 г оцет, 250 г захар. Доба­вят се магданоз, чесън и сол на вкус. Чушките се ре­дят в средноголеми буркани. Заливат се с отцедената саламура. Затварят се в буркани.

Източник:http://www.domashenjurnal.bg

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates