Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Здравословни хранителни навици от целия свят

Някои неща са различни във всяка държава, но едно не е – хората по цял свят се хранят и се стараят да държат теглото си под контрол

Прочетете за някои традиционни здравословни начини за справяне с проблемите с теглото в различни страни по света, от които можете да изберете тези, които най-много Ви допадат.

1.Хранете се по-често у дома, отколкото навън – съвет от Полша

Според Американския департамент по селско стопанство, американците дават средно 37% от парите си, за хранене извън дома. Това се случва едва с 5% от поляците. Може би това ще отговори на въпроса защо американците имат толкова сериозни проблеми със затлъстяването. Поляците са намерили просто решение – да избягват калоричните и не винаги здравословни храни в ресторантите. Приготвяйки храната си у дома, ние контролираме съставките, които консумираме, спестяваме пари и прекарваме повече време у дома със семейството си.

2.Подправки и пак подправки – Тайланд и Малайзия

Подправките не само засилват метаболизма ни, но и ни карат да ядем по-малко. Особено лютите – доста трудно ще е да изядем допълнителна порция, ако храната е люта. А и са доста подходящи за загряване на тялото в студените зимни месеци. Според някои учени, подправките дори могат да ни направят по устойчиви на грипни заболявания. Непрекъснато се увеличават и изследванията, които показват, че някои подправки, като куркумата например, ни защитават и от ракови заболявания.

3. Не пропускайте закуската – Германия

Звучи малко странно, че ако се радваме на едно ядене повече на ден ще поддържаме по-балансирано тегло. Но, ако това ядене е закуската, нещата не стоят така. Според много експерти, а и обикновени хора, които обичат да закусват, този съвет е наистина полезен. Добре подбраната закуска – варени яйца, пълнозърнести храни, плодове, не само ще ни засити, но и ще помогне на мозъка ни да се справи с многото задачи, с които ще се сблъска през дългия ден.

4.Яжте бавно и се наслаждавайте – Франция

Едва ли има някой, който да се усъмни в съвет, свързан с храненето, даден от французи. Не повече от 28% от американците се хранят заедно със семействата си всяка вечер. При французите този процент е 92. А и трудно може да се намери по-приятен завършек на деня от този да хапваме вкусна и здравословна храна с любимите ни хора. Така и времето за хранене се удължава.

5.Намерете повече място за рибата в менюто си – Япония и Холандия

Японците консумират повече риба от всеки друг народ, но и холандците не остават много по-назад. Холандците консумират средно 85 милиона пресни херинги годишно.

Рибата съдържа големи количества омега 3 мастни киселини, които подпомагат дейността на мозъка, полезни са за сърдечно-съдовата система и намаляват нивото на кортизол – хормонът на стреса. А и голяма част от рибите не са мазни и много калорични, така че послушайте този съвет и им се насладете.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates