Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Чудотворното рициново масло

У нас е широко известно слабителното действие на рициновото масло като мек и безвреден пургатив, който не дразни лигавицата на червата, а напротив - съдейства за излекуването й при стомашно-чревни разстройства.

Действа добре и при деца. Но рициновото масло може да се използва и при редица „дребни" проблеми:

• Болки в ставите, особено малките стави на ръцете и краката. Мажат се със затоплено рициново масло сутрин и вечер, като леко се масират. Вечер след масажа краката се обуват с вълнени чорапи за през ноидта. Съидото може да се направи и при болки в гръбначния стълб, като след масажа се облече вълнена фланела.

• Сенна хрема - всяка сутрин се поставя по една капка в двете ноздри и 2-3 капки върху езика, които се задържат за минута и се гълтат. Добър ефект по този начин се постига и при инфекциозен ринофарингит.

• Конюктивити - поставя се по една капка във всяко око вечер преди лягане.

• Ечемик - прилага се компрес,напоен с рициново масло, да престои цяла ноид, като се прикрепя с лев- копласт.

• Различни брадавици - масират се с рициново масло, поставя се компрес за през ноидта. Може да се направи и балсам от прополисов прах и рициново масло по следния начин: взима се по кафеена лъжичка от всяка съставка и се смесва в малка чашка, намазва се върху брадавицата и се прави превръзка няколко дни подред, може и седмици - докато брадавицата изчезне.

• Отит - с гутатор севкарват няколко капки леко затоплено рициново масло в ушния канал, който се запушва с тампон. Леко се масажира вратът по посока от долу на горе към ухото, за да се улесни оттичането на лимфата. По съшия начин се действа и при бучене и шумове в ушите.

• Хемороиди - поставя се компрес, силно напоен с рициново масло, върху аналната област, превързва се с кърпа - да престои цяла нощ.

• Сраствания след операция - поставя се компрес със затоплено рициново масло за през ноидта 3 пъти седмично.

• Грип и настинка - кафеена лъжичка рициново масло се смесва с 10 капки масло от мента или лавандула в чашка, взимат се по няколко капки върху езика да се разтворят в слюнката, след това се гълтат, няколко пъти на ден.

• Запек - при деца дневно се дават по няколко капки до 1 кафеена лъжичка заедно с портокалов сок в продължение само на 3 дни. След пауза от няколко дни лечението се повтаря при лениви черва. При възрастните - дневно 2-3 кафеени лъжички с плодов сок в продължение на 3 дни. Да се повтори след известно време при необходимост.

Рициновото масло със своите противовъзпалителни, болкоуспокояваши, противовирусни и противо- бактериапни свойства, както и с очистителното си действие и качеството си на средство, усилваидо имунната зашита на организма, трябва да намери място сред най-често употребяваните лечебни средства.

Източник:http://www.domashenjurnal.bg

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates