Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Учен: Животът на Земята навярно е донесен от мъртви извънземни организми

Животът на Земята може би е донесен от мъртви извънземни организми, по-точно от вируси. Такава идея е издигнал канадски астроном, който нарекъл хипотезата си "некропанспермия".

В продължение на столетия учените се мъчат да разрешат загадката около възникването на живот на Земята, но до сега няма еднозначен отговор. Първите организми са се появили на нашата планета преди милиарди години, те са били много прости и не са оставили след себе си голяма следа, затова е много трудно да се разбере кога и как и какво точно е станало. Една от най-старите и най- популярни теории се нарича "панспермия". Тя е предложена през 18 век от знаменития британски физик лорд Келвин, известен с откриването на абсолютната нула. Според него и многобройните му последователи, животът се е зародил някъде в космоса или пък винаги си е съществувал там. На Земята първите микроорганизми са попаднали с метеоритите и са сложили началото на еволюция, която в края на краищата е довела до възникването на човека.

Основното възражение срещу тази теория е, че никакви организми, дори и най- издръжливите не биха могли да оцелеят при продължителното си пътешествие във вакуума и при температура, близка до абсолютната нула. В краен случай, бактериите са пристигнали на Земята от Марс, което, всъщност не е толкова далеч. Сега, голяма част от учените предполагат, че животът се е зародил на самата Земя в резултат на продължителна еволюция на сложните органични молекули. Въпреки това, астрономът Пол Весон се опита да възроди теорията за панспермията, но по нов начин.

Според него, животът на нашата планета е попаднал като останки от извънземни организми, по- скоро това са били вируси, и именно заради това са оживели.Намирайки подходящи условия за живот, тези организми са успели по някакъв начин да се върнат към живота, съобщава Wired. Както заявява Весон в статията си, най- важното е, че е съхранена генетичната информация. Според него, най- примитивната бактерия носи около шест милиона бита в ДНК-то си, и след това тя може да се изкопира в нови организми.

Източник:http://www.cross-bg.net

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates