Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Лимони-изберете най-доброто!

ЛимонПреди да направим правилния избор, трябва сме наясно дали смятате да съхраняваме лимоните дълго или просто искаме да ги консумираме веднага. Ако е първото, е по-добре да си купим неузрели плодове. Те могат да се съхраняват дълго време, понякога няколко месеца.

Най-добрият начин за съхраняване на лимони е в хладно и тъмно помещение. Идеалното място за съхранение е долната част на хладилника, но не и фризера. Там лимоните запазват дълго ценните си качества, с които са богато надарени от природата.

Ако искаме да консумираме лимоните веднага, за предпочитане е плодовете да са узрели. Ако искате да изберете един наистина зрял лимон, не обръщайте внимание на интензивността на жълтия цвят, а по-добре обърнете внимание на блясъка на кората му. Зрелият и пресен лимонов блести като полиран.

При допир лимонът трябва да бъде достатъчно твърд. Мекият лимон е презрял. И дори да не е изгнил отвътре, вкусът и полезните свойства са далеч от желаното.

Обърнете внимание също и на гладката или неравна кора на лимона. Казват, че лимоните от първата реколта т.е. от дърво, което плододава за първа година, кората е по-тънка и гладка и в тях има повече полезни компоненти.

Ако купувате лимони на килограм, а не на бройки, не вземайте лимони с груба кора, защото е твърде дебела и е значителна част от теглото на плода.

Все пак кората, която обикновено се изхвърля и не се яде, е много полезна чрез белия си слой. Този слой на кората е наречен албедо, а оцветения външен слой - флаведо (от flavus - жълт). Албедото съдържа основната част от витамин С и биофлавоноиди, способстващи за усвояването на витамин С.

Има плодове, в които витамините са повече отколкото в лимона, но при лимона те са защитени от дебела кора, и следователно се запазват много по-дълго, отколкото при другите плодове.

В разрязаният лимон витамин С се унищожава най-бързо от високите или ниски температури и при контакт със захар. Следователно, за да получите максимална полза от лимона трябва да го употребявате пресен.

Случва се понякога си купите лимон и той е горчив като хинин. Защо това е така? Причините могат да бъдат различни. Такъв вкус може да появи, ако лимоните са третирани с антибиотици, за да се запазят при транспорта. Горчиви могат да бъдат и неузрелите лимони.

Но най-честата причина за вгорчаването не само на лимоните, но и на всички цитрусови плодове може да е преохлаждането. Повредените от студа лимони могат да се идентифицират по кафявите кухи точки. Ако частичките на вътрешността на плода се отделят или са спукани лесно, може да видите бели кристали – това са видими признаци на премръзване.

Горчивината на лимоните може до известна степен да бъде смекчена чрез попарване с вряла вода. След това лимонът започва да отделя интензивна миризма. Между другото, ако възнамерявате да добавите лимон в напитки, ястия или сладкиш, трябва да премахнете семената и кожата, в противен случай те ще придадат горчив вкус.

Всеки човек има свой вкус. Може би на някой му харесва и горчивия вкус на лимона.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates