Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Светът на папагалите в Русе

Йордан и семейството му отглеждат над 200 папагала в дома си в центъра на Русе. Къщата му прилича на тропическа гора, в която прелитат стотици пъстри птици. Те обитават клетки и волиери, изградени от техния стопанин. Русенецът има над 150 папагали от изложбени породи - вълнисти, корелии, кикирики и др. Всички са красиви, но безспорните господари на птичето царство са папагалите Ара и Жако. Гордостта на домакина ми са две двойки папагали от вида Хиацинтов ара (Anodorhynchus hyacinthinus). Те са с царствено синьо оперение, голяма извита и оцветена в черно човка. Главите им са в по-светло синьо, а около очите си имат наситено златисто.

Дължината на възрастните екземпляри достига до 1 м, а теглото им е около 1, 250 кг. Крилете и опашките им са много дълги. Продължителността на живота им е между 30 и 50 години.

Йорданов сподели, че от 40 години отглежда папагали. Според опита му Ара са най-трудни за размножаване чрез яйца. Хиацинтовият ара снася две яйца, а малките пилета се излюпват след 3 - 4 седмици.

Русенецът е усвоил тънкостта на размножаване на останалите птици в домашни условия. Разчита на естествения подбор, като отглежда майки, които са грижовни към своето поколение. След като малките благополучно се излюпят, той и съпругата му поемат изхранването им. Цяло изкуство е да нахраниш мъничетата със специално приготвени каши от плодове и витамини. Новородените поемат храната със спринцовка, която трябва да се поставя внимателно в човката.

Професията на Йорданов не позволява целодневно да се грижи за любимците си от птичата „детска градина”. Най-проблемни са топлите месеци, когато се излюпват малките папагали, изискващи непрекъснати грижи.

Въпреки трудното съвместяване на шофьорската дейност и хобито си, Йордан не пропуска да храни пиленцата. Това е първият му контакт с папагалите, които започват постепенно да усвояват човешкия език. От първия или втория месец след появата на малките папагали, започва целенасоченият езиков курс, който стопанинът им провежда. Папагалите Жако са най-добрите „говорители”. Те повтарят дори интонацията на човешкия говор. Запаметяват всякакви случайни звуци, като лаене или мяукане на домашни любимци, звън на телефон или аларма. Стига да запаметят в колко часа да започнат да „звънят”, може идеално да заместят будилника.

Още една от положителните страни на това да отглеждаш папагали е, че се научаваш да избягваш семейните разпри и непристойния език, споделя Йордан. Все пак питомците му могат да запомнят всичко чуто. А ако то прилича на обичайния жаргон, използван от таксиметровите шофьори, например, никой човек няма да избере и купи подобен папагал за детето си. Един интересен и забавен начин да научиш себе си на благоприличие!

Речниковият запас на папагала, осанката и големината на тялото, определят пазарната му цена. Разбира се, едни от най-скъпите са Ара, за които се плаща между 2000 - 5000 лв.

Клетките на големите птици се изработват при специален майстор и струват между 500 и 700 лв. Пазар за тези красиви и бъбриви птици в България почти няма. Липсва и кой знае какъв интерес от страна на румънските търговци. Затова отглеждането на говорещите птици си остава само хоби за русенеца, който е бил и зам.председател на гълъбарското дружество „Мир” в града. Дори не иска да пресмята колко му струва на ден изхранването на птичето царство. Осигурява им разнообразни смеси, богати на витамини, минерали и други ценни хранителни вещества. Здравословната храна е важна, защото птиците се отглеждат по биологичен начин - не се имунизират, стопанинът им не им дава медикаменти. Имунната им система се подсилва с разнообразно меню от зърна (слънчогледово, соево семе, пшеница), орехови ядки, цитрусови плодове, ябълки, круши и т.н.

Йордан Йорданов сподели, че почти не продава птици, защото в тях е вложил толкова време, пари, любов и грижи, че трудно се разделя с тях. Но ако любител на папагали има негова птица, той може да е сигурен, че птицата е здрава. А здравите папагали могат да бъдат изключително забавни и верни домашни любимци дълги години.

Автор: Лилия Лозанова


Източник: http://www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates