Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Що за птица е пеликанът?

Не само кенгуруто си има торбичка

Не е трудно пеликанът да бъде разпознат, защо е една от малкото птици, които имат торбичка под човките си. Тази огромна торбичка от гола кожа виси под долната половина на дългата, права човка, а е закачена на горната част на човката. Използва се за улов на риба, а количеството риба, което може да побере е много по-голямо, отколкото може да побере стомахът на пеликана. Тя има и друга функция, освен да съхранява рибата, помага и при охлаждането на пеликана, когато времето е много горещо.

У дома във водата или в небето

Видът на пеликана не е от най-елегантните: освен странната висяща торбичка под човката си, той има къси крака, голямо тяло и като цяло изглежда доста тромав на суша. Но веднъж докоснал водата, пеликанът става изключително добър плувец. Това се дължи и на факта, че краката му са като плавници. Пеликанът и неговите родственици, като корморана са сред малкото птици, които природата е въоръжила с ципа, свързваща всичките им пръсти.

Пеликаните са и прекрасни летци, които подобно на орлите, могат да се реят във въздуха. Издигането им във въздуха без наличието на вятър, обаче може да се окаже малка пречка за полета на пеликаните. Те трябва да се засилят по водата, да размахат усърдно големите си крила и да ритат в синхрон във водата с двата си крака, така че да могат да наберат достатъчно голяма скорост за излитане.

Пеликанът често лети в ята със събратята си, защото е изключително социална птица. Случва се ятото да описва стрелка по време на полет, но по-често птиците летят в права линия. В едно ято има малки, млади и стари птици и от двата пола, по всяко време от годината. Пеликанът гнезди в колонии на дървета, храсти или на земята.

Пеликанът като рибар

Пеликанът е водолюбива птица, чието основно меню се състои от риба, което не означава, че ще откаже да изяде някое малко влечуго или земноводно, ако му се случи да има такава възможност. Пеликанът използва огромната си торбичка като рибарска мрежа, с която да загребва риба от водата. След като я напълни, пеликанът навежда главата си напред, за да може водата да се оттече и рибата да се прецеди. Рибата не престоява дълго в торбичката, пеликанът я поглъща възможно най-скоро след като я е заловил.

Различните видове пеликани си имат различни методи на риболов.

Кафяв пеликан Pelecanus occidentalis: Добър гмуркач, който лови риба в солена вода. Кафевият пеликан може да види, че под него плува риба, дори когато лети на височина от 21 метра. Веднъж като засече жертвата, пеликанът се гмурка с главата напред във водата. Птицата може да се потопи изцяло или частично, както се налага в конкретната ситуация. Въздушните мехурчета под кожата на пеликана, омекотяват силата на удара от гмуркането във водата, а след гмуркането, мехурчетата помагат пеликанът да изскочи на повърхността на водата, като коркова тапа. Кафевият пеликан е единственият, който използва този метод на риболов.

Американски бял пеликан Pelecanus erythrorhynchos: той обича да риболовства в група. Птиците плуват близо една до друга, в група от 4 – 5 пеликана, предвижват се внимателно в полукръг, с лице към брега. Веднъж попаднали в обсега на полукръга, в плитка вода, рибите стават лесна плячка за групата пеликани. Те просто ги загребват с човките си като с черпак и готово – риболовът приключва успешно!

Розов пеликан Pelecanus rufescens и петнист пеликан Pelecanus philippensis: бързите хищници. Тези пеликани си плуват дълго по водата, обикновено там, където има изобилие от растителност, в която могат да се крият. Доплуват бавно до набелязаната жертва, след което с бърз скок я залавят. Обикновено ловуват поединично.

Къдроглав пеликан Pelecanus crispus: нека останалите да откриват рибата. В Езерото Преспа в Гърция къдроглавият пеликан лети заедно с корморани, които вършат цялата черна работа вместо пеликана. Кормораните се гмуркат, насочват рибата към повърхността, където пеликаните само я загребват най-нахално.

Добре, че пеликаните са добри риболовци, защото те са сред най-големите птици, а размерът им изисква много храна. Възрастен пеликан може да изяде огромно количество риба, което може да достигне 1.8 кг на ден. Пеликаните могат да се съревновават достойно по улов с рибната индустрия, но за разлика от хората, птиците предпочитат да ядат риби като шаран, барбун, кефал, лещанка, моруна и други.

Семейни отношения

Както вече споменах, пеликаните са изключително социални и обичат да се намират в компанията на други птици, независимо дали са пеликани, корморани или фламинго. Гнездят в големи колонии, в близост до вода или дървета, в зависимост от вида и местообитанията им.

По време на размножителния им период, птиците и от двата пола се захващат със строежа на гнездото – и мъжките, и женските пеликани пълнят торбичките под човките си със строителни материали: клонки, тревички, перца. Родителите се редуват за мътенето на яйцата. Малките пеликани се излюпват последователно за няколко дни, а пилето, което първо се е излюпило, често напада по-малките си братя и сестри, за да си осигури повече внимание и най-вече храна.

Малките не се хранят от торбичките на родителите си, вместо това родителите отварят широко човки, за да позволят на малките да достигнат на дълбоко в гърлото им, откъдето да се нахранят.

Макар да изглежда малко необичайно, пеликанът е много добре приспособима към различни хабитати, птица от милиони години.

До момента няма застрашени видове пеликани и всички се надяваме това да си остане така и в бъдеще.

Мерки и теглилки

Дължина на тялото: от 1.2 до 1.8 метра, в зависимост от вида

Размах на крилата: от 1.8 до 3.4 метра, в зависимост от вида;

Тегло:от 4.5 до 7.7 кг, в зависимост от вида. Има описан случай за пеликан, който тежи цели 13 кг! Но това е изключение.

Продължителност на живота: до 30 години

Инкубационен период: от 28 до 36 дни, в зависимост от вида;

Брой на снесените яйцата: от 1 до 3;

Продължителност на отглеждане на малките: 60 до 76 дни след излюпването им;

Природозащитен статус: Къдроглавият пеликан и Пеликанът Крисп са уязвими.

Любопитни факти

Намерени са фосили на пеликани, датирани на повече от 40 милиона години! Пеликаните наистина са старо семейство птици.

Често се случва чайка да стои върху главата на пеликан и да чака удобна възможност, за да се почерпи от неговия улов. Чайката изчаква момента, когато пеликанът отваря човката си и се опитва да открадне риба от неговата препълнена торбичка.

В торбичката си един пеликан може да побере около 11 литра вода, което е количество от 2 до 3 пъти по-голямо, от това което може да се побере в стомаха му.

Автор: Петя Узунова


Източник: www.ecomedia.bg

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates