Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Първи български сорт лимец

Заявяването, регистрирането и включването на първия изцяло български сорт лимец в официалната сортова листа на България е в ход, предаде БТА. Един от пионерите в производството на древното жито у нас, Петко Ангелов е селектирал в района на Източните Родопи разновидност от типа "еднозърнест лимец", който е с черен клас.



Предстои административната процедура по сертифицирането й. Инициаторът е твърдо решен да извърви докрай бюрократичните стъпки до признаването на сорта.

Включването на първия лимец в официалната сортова листа на България е мечта на Петко Ангелов, 61-годишен бивш военен пилот.

Над 8 години той работи съвместно с експерти от наши селскостопански институт над селекция на сорт от лимец с черен осил.

"Това е сорт, който в диворастящата му форма в руски източници е наречен "хански лимец". Селекцията му започна преди 7 - 8 години с две различни форми - каза Ангелов в интервю за БТА. - Сега сортът вирее на две мои ниви с площи съответно 100 квадратни метра и половин декар."

Стопанинът поясни, че е работил по подбора и стабилизирането на културата с доц. д-р Виолета Божанова от Института по полски култури в Чирпан, както и с Гергана Дешева, директор на Националната генбанка към Института по растителни и генетични ресурси в Садово.

Производителят отчита, че няколко фактора водят до своеобразен бум в разпространението на житния вид у нас. Това са навлизане и утвърждаване на екологични стандарти на трапезата на българина; донякъде мода; стремеж към нови пазарни ниши в продукцията на пекарните у нас.

Всяка година в края на юли Ангелов организира Фестивал на лимеца с пищно възпроизводство на отколешни ритуали по жътвата и приготвянето на хляба.

Празникът е обаче само малка видима част от работата на ентусиаста. Той например организира на експедиции за документиране на находища на див и саморасъл лимец.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates