Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Растенията разговарят помежду си

Растенията ползват предупредителни сигнали, за да информират побратимите си, че са нападнати от вредители, сочат резултатите от изследване.

Когато насекомо изгризва листо, цвете или стъбло, незабавно се отделя зловонен химикал като част от защитата на растението. Учени установиха, че тези летливи органични съставки също са отделяни, за да може други видове растения да научат незабавно за грозящата ги опасност, пише БТА, цитирайки в. "Дейли мейл".

Растенията имат различни аромати в зависимост от генотипа си. Когато обаче растенията са нападнати, всички аромати се сливат в един. Така той може да бъде разпознат от всички растения. Това бе окачествено от учени от Корнелския университет като общ "език", чрез който растенията комуникират помежду си.

"Растенията сякаш ползват един и същ език или едни и същи предупредителни знаци, за да споделят информация помежду си - заяви проф. Андре Кеслър от екипа. - Обменът на информация се извършва, независимо каква е роднинската връзка между растенията. Летливите органични съставки от едно растение се улавят друго."

Учените извършили експерименти с растението енчец, известно също като канадска златна пръчка (Solidago altissima). Растения в саксии били подредени в няколко кръга в естествения им хабитат, като в средата на всеки кръг имало растение, нападаното от бръмбар листояд. Саксиите позволили да се избегне възможността от комуникация посредством корените.

Проф. Кеслър освен това констатирал, че растенията споделяли информация, ако по-голяма общност рискува да бъде атакувана, но в спокойни времена комуникирали единствено с други представители на своя вид.

"Кодираме езика си, ако искаме разговорът ни да бъде частен - поясни ученият. - Точно това се случва с растенията, но на химично ниво."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Кърънт байолъджи".

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates