Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Делфинът - най-умното животно на планетата

Изследване с магнитноядрен резонанс показа, че делфините са много по-умни, отколкото мислеха специалистите досега, съобщи “Дискавъри”, цитиран от БТА.

Учени от университета “Емъри” приложиха човешки показатели за интелигентност към други видове и установиха, че по умствени възможности делфините се нареждат непосредствено след хората. Те демонстрират умения и съзнание, смятани за присъщи само за хората.

 

Магнитноядреният резонанс показа, че мозъкът на делфините е четири до пет пъти по-голям спрямо тялото им, отколкото на други животни със сходен ръст. Хората също се славят с внушително съотношение мозък-тяло.

“Ако използваме относителния размер на мозъка като мярка за интелигентност, стигаме до извода, че делфините са втори по интелигентност след хората” - каза авторът на изследването Лори Марино.

“Размерът не е всичко” - призна тя и каза, че още две сериозни доказателства подкрепят тезата за интелигентността на делфините.

Първо, различни характеристики на неокортекса на делфините са “особено увеличени”. Това е тази част от мозъка, която участва в мислене от по-висок ред и за обработване на емоционална информация.

Второ, поведенчески изследвания показват, че делфините проявяват умения, характерни за хората. Те се разпознават в огледало, разбират символни комуникационни системи и дори абстрактни понятия.

Тези резултати сочат, че животът на делфините в плен е много вреден за тях.


Източник: http://zoosviat.com/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates