Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Как кучето показва радостта си

Всеки знае, че ако куче върти опашка, то се радва, че ви вижда, съобщи в. “Дейли мейл”. Използвайки робот, учени сега са установили, че начинът, по който кучето върти опашка, е по-сложен, отколкото се смяташе досега.Освен това констатирали, че ако върти опашката си наляво, кучето е настроено по-приятелски.

Специалисти по животните открили, че когато истински кучета доближат роботизиран черен лабрадор в естествени размери с механична опашка, са по-малко обезпокоени в случай, че кучето робот върти опашката си наляво. Ако то върти опашката си надясно, по-малко кучета го доближават, без да изпитват недоверие.

В рамките на експеримента е използвано куче робот, изработено от телена рамка, покрита с черна изкуствена козина. Опашката му се задвижва с помощта на малък двигател. Над 500 кучета били заснети, докато доближавали кучето робот в обществен парк.

Учените наблюдавали по-специално дали кучетата се колебаят или не, докато се движат към робота, като спирането за малко може да е знак за липса на доверие, съмнение или страх.

В първата част от експериментите 56 на сто животните доближили кучето робот без никакви колебания, когато то въртяло опашката си наляво. Едва 21 на сто от животните обаче имали същия подход, когато то въртяло опашката си надясно.

Когато учените изключили случаите, при които собствениците на животните присъствали на експериментите и е възможно да са повлияли върху поведението на домашните си любимци, се получили сходни резултати - 41 на сто от животните доближили кучето робот, когато то въртяло опашката си наляво, но едва 28 на сто го направили, когато то въртяло опашката си надясно.

Учените от университета на Виктория в Канада не знаят дали поведението на кучетата се дължи на придобит опит или на наследствено предразположение. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Lateralit
Източник: http://zoosviat.com/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates