Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Глобалното затопляне - причина за смаляването на животните

Ако глобалното затопляне продължи, Земята може да се превърне в планета на дребосъците, показва френско изследване, цитирано от Лайв сайънс.

Ефектът на климатичните промени върху животинските видове вече е документиран на много места по света - от полярните мечки в Арктика до кораловите рифове в тропическите морета. Докато някои от промените са специфични за определени животни, други изглеждат по-универсални.

 

Известни са две екологични промени, свързани с климата - изместване на видовете в по-големи ширини и височини, за да живеят при температурите, с които са свикнали, и смяна на времето на основни събития от жизнения им цикъл, например цъфтежа на растенията или миграцията на птиците. Сега към тях може да бъде добавена и трета промяна - с покачването на температурите, организмите се смаляват - от мащаба на цялата колония до отделния индивид.

Тази зависимост в природата е известна, защото в по-топла среда преобладават дребни видове, изтъкна ръководителят на екипа Мартен Дофрен от института за изследване на околната среда и селското стопанство в Лион.

В изследването си учените са искали да проверят дали това екологично взаимоотношение е валидно и за промените в климата. Резултатите им показват, че наистина е така. Малкият размер може да означава, че индивидът принадлежи към дребен вид, но също и че е млад, или че е дребен за възрастта си.

Френските учени използваха данните от продължителни наблюдения, за да разгледат взаимодействието между топлината и ръста в няколко общности от разнообразни морски организми - бактерии, фитопланктон, риби, в различна среда - големи реки, потоци, солени басейни. Резултатите им показват, че животните наистина стават по-малки с покачването на температурата в средата им.

За голяма река във Франция, например, средният размер на живите организми в колонията намалява средно с 60 процента за 20 години. Големият процент се дължи на комбинация от увеличаване на дела на дребните видове, увеличаване на дела на младите екземпляри и намаляване на размера на възрастните представители на вида. Смаляването се наблюдава навсякъде. Това е в подкрепа на тезата, че за него роля има глобалното затопляне.

Учените планират да продължат изследването си и да проверят дали същото взаимоотношение съществува и за видовете, живеещи на сушата. Британски екип неотдавна доказа, че шотландските овце се смаляват заради по-меките зими.


Източник: http://zoosviat.com/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates