Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Международно Изложение за Биологични Продукти BIOFACH 2010

И тази година за пореден път се проведе международно изложение за продукти произведени по биологичен метод – BIOFACH 2010. Мястото е Нюрнберг, Германия. Стартирало преди около две десителетия с едва няколко производителя, днес тук си дават среща стотици производители, преработватели, търговци, научни работници, политици и други професионално ангажирани с биологичната идея специалисти.

 

Панаирното градче в немския град Нюрнберг вече е свикнало по това време на годината да приема ентусиастите, за които съвременната идея за биологично селско стопанство и всичко свързано с него е работа, хоби или просто интерес. Организацията е на ниво и достъпа е максимално улеснен. Разбира се, да се намери стая в хотел по време на самото изложение е почти абсурдно, затова и повечето фирми и участници ангажират своите щандове и хотели веднага след като привърши текущото шоу. А то наистина си заслужава.

Ето и малко цифри:

2 577 Изложители

121 Страни

180 Събития в 6 Различни Форума

43 500 Посетители

Сега малко и за самото изложение за тези, които тепърва научават за него.

Изложението BIOFACH възниква като идея в следствие на бързо развиващото се в началото на 80-те години движение за биологично земеделие. Макар и скромно в началото, то постепенно набира скорост, за да се превърне в това, което представлява в момента, а именно най-големия формат за търговия, представяне, симпозиуми и семинари във връзка с биологичните продукти, новости, практики, идеи и бъдеще.

Основно място сред изложението заемат щандовете на търговските фирми.

Те са тези, които задвижват цялата система, за да достигнат биологичните продукти до крайните потребители. А тези продукти никак не са малко. Като се започне от суровини за хранително-вкусовата промишленост, предимно от растителен произход, и се мине през кафе, чай, подправки, како, различни масла, семена и др. Следват готовите храни. Тук разнообразието е не по-малко – сокове, сладка, сладолед, плодови закуски, мюсли, бисквити, различни видове хляб, сирена, млека, месни произведения, риба, деликатеси, зехтин и прочие.

Отделна зала е посветена на виното. Винари от цял свят представят своите творби и всеки те кани да дегустираш, като общия брой на вината е 390 червени, 213 бели, 17 розе и два вида Blanc de Noirs.

Специално място е отделено за Fair Trade продукти. Тук са представени множество бедни страни от Африка и Южна Америка, които се надяват да привлекат световния интерес, като по този начин помогнат за развитие на местната икономика. Щандовете им са пъстри и привлекателни.

Ако случайно пък не сте голяма търговска фирма и не може да си позволите отделен щанд, то спокойно може да се разположите под обединения за вашата държава павилион. Стига тя да има такъв разбира се.

Нормално е държавата да насърчава този отрасъл на селското стопанство. Все пак статистическите данни сами по себе си говорят за големите възможности. Така мислят и управниците на Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, които всички имат павилиони на изложението. Български такъв липсваше, защото нашия министър на земеделието прецени, че така ще спести много пари, които да даде на „отрудените“ си служители. Жалко. Все пак малкото български производители се бяха организирали взаимно и за наша радост присъстваха на 5 скромни щанда, като показваха замразени плодове и зеленчуци, мед, билки, ядки, сирене и кашкавал.

Паралелно с търговската част на изложението, протичат и множество семинари, в които чрез професионално изготвени презентации се представят различни аспекти и проблеми свързани с биологичното движение.

Някои от по-интересните теми бяха:

„World of Organic Agriculture“, „Global Fair-trade Overview“.

„EU – Import Regulation“, „EU – Organic Food Law 2010″, „EU Organic Wine Regulation“, „One year new EU -Regulation“, „Domestic organic markets in the former Eastern bloc“.

„Pesticides residues and organic quality“, „Anti-Fraud-Initiative“, „Climate change essentials“, „GMOs – a worldwide battle“.

Много и разнообразна информация се дава през четирите дни на панаира, но общото заключение е, че въпреки състоянието на криза, то пазара на органични продукти отбелязва ръст и през 2009, макар и по-малък. Ето и малко информация от „първа ръка“.

Ясно е, че хората все повече осъзнават предимствата на биологичните продукти за тях самите, за обществото и за цялата ПЛАНЕТА!


Прочетете пълната статия

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates