Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Маркетингови кукички, на които не трябва да се хващаме

Някои от красивите маркетингови кукички, на които не трябва да се хващаме

publication_745Етикетите на храните би трябвало да съдържат точната информация за това какви са съставките на продуктите, които купуваме. Но в маркетинг отделите на големите производители на храни е пълно с хора, чиято работа е да измислят завоалирани и често пъти подвеждащи послания, с които да изкушават потребителите. Съществуват не малко красиво звучащи думички, които изписани на етикета на храните изглеждат така сякаш това, което купуваме е по-здравословно и по-вкусно. А всъщност не е.

За щастие регулациите в тази насока ще стават все по-стриктни, и това ще се отнася не само за написаното върху самите опаковки на продуктите, но и за това какво се казва в рекламните послания на различните видове храни. Преди новите ограничения да са факт обаче, ето шест гръмки фрази, които можете да прочетете върху опаковката на някои продукти и за които трябва да знаете, че са пълен въздух под налягане.

Леко подсладен Може да го видите върху опаковките на някои видове мюсли или зърнени закуски. Леко подсладен предполага, че продуктът съдържа по-малко захар, но тъй като в повечето страни има ограничения за етикети от типа "не съдържа захар" или "без добавена захар", то твърдението "леко подсладен" е лесна заобиколка на регулациите. Проблемът е, че "леко" е изключително относително понятие, което не може да бъде измерено.

Добър източник на фибри
Това словосъчетание най-вероятно ви е добре познато. Има голяма вероятност обаче да го прочетете върху етикета на храна, в чийто съставки няма естествени източници на фибри като ядки, овес, бобови култури, плодове или зеленчуци. Вместо това производителите добавят "изолирани фибри" като полидекстроза (Е-1200) и подобни вещества за които не е доказано, че намаляват кръвната захар и холестерола подобно на естествените фибри.

Укрепва имунната система
"Съдържа антиоксиданти", "дневната доза витамин С", "мощен имуностимулатор" и още куп привличащи вниманието думички могат да бъдат видени не само върху различните хранителни добавки и опаковки с витамини и минерали, а и върху сокове, млека и зърнени закуски. В сезона на грипа тези подлъгващи обещаниия често работят, но не забравяйте, че истински благотворен ефект срещу вирусите имат чесънът, топлата пилешка супа и многото киви, а не нещо преработено, консервирано и опаковано в тетрапак.

С парченца истински плодове
Това отново важи за сокове, млека и зърнени храни, на чиито опаковки виждаме красиви картинки на сочни праскови, череши и какво ли още не. Ягодите в плодовото кисело мляко обаче не са изсипани свежи в кофичката, а под формата на конфитюр.

С цели ядки
Дори да е вярно, често ядките в продукти като вафли и шоколади са пренебрежимо малко в сравнение с брашното, захарта и какаото.

Естествен природен продукт
Твърдението дори няма нужда от коментар. Да, със сигурност всеки хранителен продукт би трябвало да съдържа взети от природата съставки, но ако отпред на опаковката пише "изцяло природен продукт" а отзад на етикета "фруктоза от царевична скорбяла" очевидно природата е претърпяла известни химични преобразувания, които не са чак толкова естествени.


Източник: http://www.bio.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates