Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ликопен, лютеница, здравословно хранене

Ликопен, лютеница, здравословно храненеД-р Мария Русинова

Най-честата препоръка за здравословно хранене, правена от диетолозите, е плодоветеи зеленчуците да се консумират пресни, тъй като при топлинна обработка или консервиране се губят много от съдържащите се в тях витамини, минерали и други биологично-активни вещества.Има обаче и изключения – пример за това са доматите и съдържащия се в тях ликопен(Lycopene) !

Полезни ли са консервираните домати и тези, включените в състава на лютеница, доматен сок и в готвените ястия? Оказва се – Да! Причината за това е ликопенът – силен антиоксидант, който играе важна роля в превенцията на рака на гърдата и други тумори, сърдечно-съдови заболявания, катаракта, предпазва от вредните слънчеви лъчения и забавя стареенето на кожата.

Топлинната обработка, зехтинът и олиото увеличават био-активността на ликопена в готвените домати. Съдържанието на ликопен се увеличава по време на зреенето на доматите и той продължава да се синтезира и след тяхното откъсване. Ликопенът се усвоява най-лесно, когато доматите са сгорещени, тъй като топлината разрушава клетъчните стени на клетките в тях. Ако пък сварите доматите и след това добавите малко зехтин или олио, то ликопенът се абсорбира по-лесно.

Съдържание на ликопен в някои храни (на 100 грама):

  • Доматено пюре- 150мг
  • Кетчуп 10-13мг
  • Доматен сок- 5мг
  • Домат 1-4мг

Ликопенът в доматения сос като превенция на ракови заболявания. Многогодишни научни наблюдения показват, че в страните, в които се консумират повече доматен сос и кетчуп (Италия, Испания, Южна Америка, Гърция), ракът на гърдата и простатата се срещат значително по-рядко.

Ликопенът в готвените домати предпазва от UV-лъчите. Храни, богати на готвени домати, могат да увеличат способността на организма да се предпази от вредното влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи.Това се дължи отново на ликопена, който повишава нивото на проколагена –протеин с важна роля за запазване структурата на кожата.

Дневен прием. Въпреки, че няма установена дневна норма, изследванията сочат, че е полезен прием на поне 6,5 мг. дневно или около 10 порции храна на базата на домати седмично.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates